Een duurzaam woonmilieu met 149 huurwoningen in Amsterdam ZO
Opdrachtgever(s)
Woningstichting Rochdale
Locatie
Elsrijkdreef e.o. Amsterdam zuidoost
Ontwerp
KOW
Status
In uitvoering
Adviseurs
Tentij, Blonk
Aannemer
SBB
Intro —
KOW heeft voor Woonstichting Rochdale 149 woningen ontworpen in een duurzame leefomgeving
Lees meer
In Ontwikkeling E-Buurt Oost worden de komende jaren 550 woningen op 5 kavels gerealiseerd. Waar eerst grote uniforme flats stonden is nu ruimte voor een divers en duurzaam woonmilieu. Een groot deel van de woningen is bedoeld voor starters en mensen met een middeninkomen. Er komen 550 woningen: 120 sociale huurwoningen, 274 middeldure huur- en koopwoningen en 138 duurdere woningen. KOW heeft voor Woningstichting Rochdale invulling geven aan de appartementsgebouwen op Kavel 1B en 2. Met deze duurzame ontwikkeling leveren we een bijdrage aan het versterken van de leefbaarheid in de Amsterdam zuidoost en het verkleinen van de woningnood voor de mensen met de kleinste beurs.”
Integraal duurzaam
De groene omgeving biedt volop aanleiding voor ontmoetingen, klimaatadaptatie en het verlagen van de hittestress. Ook het ontwerp van de gebouwen is duurzaam en natuurinclusief. Om overlast door intensieve neerslag te voorkomen worden op het gebouw voorzieningen getroffen om het regenwater te bufferen. De hoogste daken worden uitgevoerd als retentiedaken, de lagere daken als groene natuurdaken, in combinatie met zonnepanelen. Er komen begroeide gevels, geïntegreerde plantenbakken op de balkons en nestkasten voor diverse vogels en vleermuizen.
Op de terugliggende gevelvlakken komt Resysta gevelbekleding. Dit circulaire, onderhoudsarme en onbehandelde gevelmateriaal is gemaakt van gerecycled, biobased rijstresidu. Daarnaast maken we de energievraag zo klein mogelijk en worden de woningen aangesloten op een collectieve WKO-installatie.
10-laagse bouw op Kavel 2
Op Kavel 2 komt 10-laags hoogbouw met 89 sociale huurappartementen. René Buur over het ontwerp: “Kavel 2 vormt het sluitstuk van een reeks gebouwen langs de metrolijn en vormt bovendien de overgang naar de flats Geldershoofd en Gravestein. Het blok bestaat uit een stapeling van volumes die op deze manier aansluiting vinden bij de omgeving. De horizontale belijning van de naastgelegen flats komt terug als metselwerk gevelbanden, terwijl het gebruik van baksteen aansluiting vindt bij de nieuwbouw in de E-buurt.” Kavel 2 is ontworpen en uitgewerkt samen de adviseurs Tentij (constructie) en Blonk (installaties en bouwfysica). De bouw is onlangs gestart en momenteel wordt de fundering aangebracht.
Een zeer divers woonprogramma op Kavel 1B
In de 4-laagse bouw van Kavel 1B komen 60 sociale en middeldure huurappartementen in verschillende types; van kleine 2- kamerwoningen tot extra grote 5- kamerwoningen en rolstoelwoningen. Kavel 1B vormt samen met kavel 1A (architect XVW) een woonensemble in het groen. Het blok kent stevig aangezette hoeken die refereren aan de al bestaande hoekoplossingen in de buurt. Aan de binnenzijde van het blok zijn gevels zachter vormgegeven en omarmen ze de kleinschalige sfeer die hier heerst.
Naar verwachting start SSB nog voor het einde van 2024 met de bouw van Kavel 1B.
Stedenbouwkundig plan E-Buurt Oost
Impressie 10-laagse bouw Kavel 2 (rechts) in aansluiting op de bebouwing van Kavel 1b
Impressie binnengebied Kavel 1
Aan de binnenzijde van het blok zijn gevels zachter vormgegeven en omarmen ze de kleinschalige sfeer die hier heerst
Schema invulling Kavel 1 met op de voorgrond de blokken van Kavel 1b