Heidestad Simon Stevin 10A

Natuur, stad en architectuur komen samen op ontwikkeling kazerneterrein in Ede

Opdrachtgever(s)
Hegeman Bouwontwikkeling
Locatie
Voormalig kazerneterrein Simon Stevin, deelgebied 10A, Ede
Ontwerp
KOW i.s.m. Studio Komma en RROG
Status
Definitief ontwerp (in verkoop)
Sluit
Intro —

Gebiedsontwikkeling door Hegeman met 52 vrijstaande en geschakelde villa’s in een gezamenlijk ontwerp van KOW, Studio Komma en RROG.

Lees meer
Plan 'Heidestad' bestaat uit 52 eigenzinnige woningen van 160 t/m 215 m2 met een ambitieus duurzaamheidsconcept. De woningen worden zorgvuldig ingepast in de bestaande bosrijke en cultuurhistorisch waardevolle omgeving van de voormalige Simon Stevinkazerne.

Om de gewenste diversiteit in architectuurbeeld te bereiken, nemen Studio Komma en KOW elk een deel van de woningen voor hun rekening. Eenheid en verscheidenheid staan centraal binnen het ontwerp. Daarbij is gekozen voor een sterke afwisseling van woningtypen en verschijningsvormen. Variërende korrelgrootte, overal met de ogen op de straat, ruimte voor zowel rust als interactie, en met een informeel karakter.

Grote openingen en gevelvlakken zorgen voor een duidelijke vormentaal en geven de wijk een moderne uitstraling. Om een eenheid te creëren in de wijk, wordt één palet toegepast van natuurlijke materialen en ingetogen kleuren. Door het definiëren van een gemeenschappelijke ‘toolbox’ zijn alle woningen uniek, maar blijft tegelijk de samenhang in de wijk geborgd. Onderdeel van deze toolbox is bijvoorbeeld het toepassen van hoogwaardige verbijzonderingen in het metselwerk, zoals Braziliaans verband. De plattegronden van de woningen maken een flexibele indeling mogelijk, met de mogelijkheid om zowel straatgericht als tuingericht te wonen.

Wonen op de grens van stad en natuur
In de nieuwe wijk Simon Stevin worden totaal 330 woningen gerealiseerd op de grens van stad en natuur. Met 'the best of both worlds'; bos en hei om de hoek en het centrum van Ede op loopstand.
Sluit
Situatie met verdeling ontwerp door KOW en Studio Komma
Sluit
Impressie straatbeeld noordzijde

De gemeenschappelijke ‘toolbox’ zorgt unieke, individuele woningen en borgt tegelijk de samenhang in het project

Sluit
Impressie straatbeeld zuidzijde
Credits —