Nieuw Kijkduin BIM

Kijkduin met BIM gerevitaliseerd tot een volwaardige familiebadplaats

Opdrachtgever(s)
Fred Developers en Boele & van Eesteren
Afnemer
Syntrus Achmea (Blok B)
Locatie
Deltaplein e.o. Kijkduin, Den Haag
Ontwerp
KOW i.s.m. TconcepT, Jan des Bouvrie en Piet Boon Studio
BIM Engineering
KOW
Status
Fase 1 (blok A, B en C) opgeleverd
Adviseurs
ABT, Nieman, Innax, West 8, Seconed
Aannemer
Boele & van Eesteren
Sluit
Intro —

Gefaseerde revitalisering van badplaats Kijkduin door ontwikkeling van ca. 200 koop- en huurappartementen, 17.000 m2 aan leisure-, horeca- en winkelvoorzieningen en de herinrichting van 40.000 m2 openbare ruimte.

Lees meer
Architectuur
Het nieuwe Kijkduin Bad heeft een hoog ambitieniveau. Zeeklimaat-bestendig materiaalgebruik, verticaliteit en plasticiteit geven een bepaalde robuustheid, terwijl aan de andere kant door hoge raamopeningen lichtvoetigheid ontstaat. Dit samenspel en de verschillende architectuur van de verticale panden geeft een afwisselend beeld. Door binnen een lichtkleurig palet te blijven wordt samenhang bedwongen. Het beoogde gevarieerde gevelbeeld wordt gewaarborgd door met meerdere architecten in workshopverband te ontwerpen, waarbij samenhang een belangrijk thema is. De eerste te ontwikkelen bouwblok zijn een zestal architecten van een viertal bureau’s betrokken geweest. De opgedane ervaring zal het verdere verloop van de architectenkeuze bepalen in de toekomstige ontwikkeling.

KOW heeft het samengestelde ontwerp van de eerste drie blokken uitgewerkt in BIM Revit tot op het niveau van LOD 300 met het bouwkundige en constructieve model. Het model is tevens gebruikt om 3D prints te kunnen maken en de virtuele beleving van Nieuw Kijkduin.

Gefaseerde uitvoering
Plan NieuwKijkduin wordt in drie fases uitgevoerd. In het voorjaar van 2018 is begonnen met de uitvoering van de eerste fase met de blokken 1A Poniente (koop) en 1B Vendaval (huur) en een deel van de parkeergarage. Inclusief de commerciële ruimte in de plint met de foodmarkt ‘Daily Taste’, winkels en restaurants. De eerste drie blokken zijn 2021 opgeleverd.
Sluit
Ontwerpsessie met de architecten van KOW, TconcepT, Boon en De Bouvrie
Sluit
3D geprinte maquettes Nieuw Kijkduin

Het beoogde gevarieerde gevelbeeld wordt gewaarborgd door met meerdere architecten in workshopverband te ontwerpen, waarbij samenhang een belangrijk thema is.

Sluit
Vendaval en Gregale aan het Deltaplein Nieuw Kijkduin met op de achtergrond Poniënte (foto BASEPHOTOGRAPHY)
Sluit
VR beleving Nieuw Kijkduin
Sluit
Renders met Enscape
Sluit
Gebouw Poniënte met op de achtergrond Vendaval en Gregale (foto BASEPHOTOGRAPHY)
Credits —
Beelden
KOW en BASEPHOTOGRAPHY