Bedrijfsgebouw Pieter Braaijweg genomineerd voor ‘Kantoorgebouw van het Jaar’

Datum
13 sep '21
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Artikel —

KOW staat voor vindingrijkheid en modern vakmanschap. Wij zijn dan ook trots dat ons ontwerp voor de Pieter Braaijweg in Amsterdam genomineerd is voor kantoor gebouw van het Jaar 2021. Juist de vindingrijkheid en vakmanschap wordt gewaardeerd door de jury.

Bij het bedrijfsgebouw aan de Pieter Braaijweg hebben we parkeren en opslag op de eerste verdieping gesitueerd. Hierdoor is maximale transparantie op het maaiveld mogelijk. Ook de bedrijfs- en kantoorruimte op de tweede verdieping is zo open mogelijk gelaten. De parkeerlaag is voorzien van een stalen huid met perforaties die zorgen voor ventilatie en ’s nachts een opvallende uitstraling.

Uit het bericht op Architectenweb:
“De jury vindt het een verrassende en slimme keuze om de functies op een andere wijze te stapelen. Dit maakt de plint interessant; die kan bijdragen aan levendigheid op straat, waarmee de architecten anticiperen op de verdere ontwikkeling van dit gebied. De afwisseling van transparante en dichte banen rondom schept een boeiend beeld; dat geldt ook voor het avondbeeld met verlichting van binnenuit door de geperforeerde gevel. Ook waardeert de jury de vele duurzame keuzes die in het project zijn gemaakt. Een gedurfde typologie met een beheerste en abstracte vormgeving.”

Bedrijfsgebouw aan de Pieter Braaijweg ‘by night’ (foto BASEPHOTOGRAPHY)

“De jury heeft de inzendingen beoordeeld op een aantal punten. Allereerst ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw? Ten tweede ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde ‘vernieuwing’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied, met bijvoorbeeld een nieuwe gebouwtypologie, de omgang met ruimtelijkheid, circulariteit, of rol van de architect?

De jury heeft voor deze prijs vier projecten genomineerd, in november wordt bekend gemaakt welk project het ‘Kantoorgebouw van het Jaar 2021’ is geworden. Kijk hier voor het gehele bericht en ook de andere kandidaten op de site van Architectenweb. Kijk hier voor ons project waarin architect Sebastiaan Jansen toelichting geeft op het ontwerp.

Bedrijfsgebouw Pieter Braaijweg aan het water van de Duivendrechtsevaart (foto BASEPHOTOGRAPHY)