Bijzonder en betaalbaar wonen in Langehorst, Landgoed in den Houte, Noordwijkerhout

Datum
18 okt '22
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Appartementencomplex Langehorst blok B1 in uitvoering KOW
Appartementencomplex Langehorst blok B1 in uitvoering
Artikel —

Op Landgoed in den Houte worden in het deelgebied Langehorst momenteel vier bijzondere appartementenblokken gebouwd. “Het programma bestaat uit 47 sociale- en 17 middeldure huurwoninigen en 21 koopappartementen”, zegt Menno Voss, architect bij KOW. “Dat programma hebben we vertaald in ons concept van natuurlijk stedelijk leven; vier compacte blokken met relatief veel woningen midden in de natuur.”

Overview Langenhorst met van achter naar voren Blok A (sociale huur), B en B1 met koop en middeldure huur en Blok C met sociale huurwoningen

Menno vervolgt: “Bijzonder is dat de vier blokken een gelijkwaardige uitstraling hebben in een speels ontwerp met verschoven volumes en uitkragende balkons. Door de organische opbouw en het metselwerk in zachte natuurtinten voegen de gebouwen zich naar de bosrijke omgeving van het historisch landgoed. De gebouwen liggen in hun eigen ‘boskamer’ van bestaande bomen, nieuwe bomen en heggen waartussen geparkeerd wordt, met de auto’s uit het zicht.”

Concept opbouw appartementengebouw

Ontwikkelcombinatie Novaform/Trebbe is in het najaar van 2021 begonnen met de bouw van de eerste twee blokjes, deze worden naar verwachting eind dit jaar afgerond. De uitvoering van het complex met 22 sociale huurwoningen voor woningstichting Sint Antonius van Padua is onlangs van feestelijk start gegaan. Over enkele maanden zal ook gestart worden met het vierde blok met daarin 25 sociale huurappartementen.

Plattegrond 2e verdieping sociale huurwoningen Blok A (links) en koopappartementen Blok B (rechts)

Senioren verleiden te verhuizen
Wethouder Alois Eberharter zegt in ‘Blik op Noordwijkerhout’: “In dit plan worden voor woningstichting Sint Antonius van Padua, in overeenstemming met de woonvisie en Prestatieafspraken 2022-2025, 22 goed geïsoleerde sociale huurwoningen gerealiseerd. Gelet op de krapte op de woningmarkt zijn deze sociale huurwoningen naar voren gehaald in het project. Over een jaar zijn 22 huishoudens met een bescheiden portemonnee blij met de oplevering van hun goed geïsoleerde nieuwbouwwoning. Wel zo prettig met de huidige energieprijzen! Ik hoop dat veel senioren worden verleid om te verhuizen naar deze prachtige locatie. De veelal te grote eengezinswoningen spelen we op die manier vrij voor jonge gezinnen. Ook wil ik de provincie Zuid-Holland bedanken voor de verleende subsidie. Op die manier kunnen we samen versneld meer goed geïsoleerde sociale woningen realiseren!”

Ontwikkeling Landgoed in den Houte
KOW en RROG stedenbouw hebben in 2018 samen met de ontwikkelingscombinatie Novaform/Trebbe het winnende ontwerp gemaakt voor het voormalig zorgterrein St. Bavo in Noordwijkerhout. In het plan ‘Landgoed In den Houte’ worden oorspronkelijke landschappelijke structuren hersteld en worden in een parkachtige omgeving van 30 hectare ca. 660 grondgebonden en gestapelde woningen ontwikkeld in diverse prijsklassen, waarvan 30% in het sociale segment. Meer weten over de verschillende deelgebieden in Landgoed in den Houte? Ga naar https://landgoedindenhoute.nl/interactieve-kaart/

Impressie blokken B Langehorst