Bijzonder gemengd woonproject van Mitros op de Heycop locatie in Utrecht

Datum
18 jan '22
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Impressie entree tot de locatie vanaf de Heycopstraat
Artikel —

KOW heeft de herontwikkeling ontworpen van het fabrieksterrein waar tot in 2018 zakjes ‘cup-a-soup’ werden gemaakt. Op loopafstand van het centrum worden hier door Plegt-Vos 13 woongebouwen in een groene en sociale leefomgeving gerealiseerd.

Gemengd woonproject De Schipper
Het eerste blok voor woningcorporatie Mitros is bijna gereed en krijgt een bijzondere woonvorm. Het complex en woonproject ‘De Schipper’ bestaat uit 54 kleinere woningen voor maatschappelijk gemotiveerde bewoners die samen met bewoners met een psychische kwetsbaarheid en een woongemeenschap vormen. Om in aanmerking te komen voor het unieke samenwerkingsproject van Mitros en Lister GGZ stuurde honderden potentiële huurders een motivatiebrief.

Iris Sophie Rook is projectleider Bijzondere Woonconcepten bij Mitros: “De gespreksronde vorige week gaf mij onwijs veel energie. Het was super om samen met collega’s van Mitros én Lister de werving en selectie van nieuwe huurders te mogen doen. Door ze te spreken komt het project steeds meer tot leven, omdat je weet wie er komt wonen. Ik kan niet wachten om in maart de nieuwe bewoners welkom te heten.”

Van stenig en industrieel naar groen en sociaal
KOW architect en partner René Buur over de herontwikkeling van de Heycop-locatie: “Bij iedere opgave dagen wij onszelf uit om de balans tussen de menselijke natuur en verdergaande verstedelijking te herstellen. In het centrum van Utrecht transformeren we de industriële en stenige Heycop locatie tot een gezonde en duurzame leefomgeving waar samenleven centraal staat. Met energiezuinige woningen voor verschillende en bijzondere doelgroepen in een parkachtige landschap. De aanwezige wegenstructuur hebben we getransformeerd naar groene aders. Auto’s zijn daarmee altijd uit het zicht in deze wijk, deze parkeren in de ondergrondse parkeergarage. In samenspraak met de buurt en de toekomstig bewoners wordt de openbare ruimte ingericht met veel aandacht voor sport en spel.”

416 woningen in 13 blokken
De in totaal 416 woningen worden door ontwikkelende aannemer Plegt-Vos gebouwd op een terrein van bijna 27.000 m2. De woningen worden gerealiseerd in verschillende woonblokken, van urban villa’s tot alzijdige woonblokken met divers woonprogramma dat inspeelt op de (markt)behoeften van de wijk. Het complex voor Mitros wordt binnenkort opgeleverd. In de overige 12 gebouwen komen 333 vrije sector huurappartementen voor CBRE variërend van studio’s voor eenpersoonshuishoudens tot 4-kamerwoningen voor gezinnen.

Ga voor meer informatie over het gemengd woonproject naar: https://www.mitros.nl/projecten/de-schipper/

Selectieprocedure voor De Schipper