Binnenkort verhuizen de kinderen en het team van IKC Remigius naar een prachtig nieuw schoolgebouw. De gemeente Duiven heeft voor de vrijgekomen locatie een ontwikkeltender uitgeschreven die door het team van Blauwhoed, KOW, RROG en Antea is gewonnen. In het plan ‘Op de Donk’ komen 50 koopappartementen voor senioren en starters verdeelt over twee paviljoens in een groene en gelaagde omgeving. Het plan is op 16 december gepresenteerd aan de omwonenden en met veel enthousiasme ontvangen.
De ‘Donk’ als inspiratie voor het ontwerp
Sebastiaan Jansen, creatief directeur en architect bij KOW: “De geografische ligging en de groenblauwe kwaliteit van de locatie vormen de uitgangspunten voor ons ontwerp. Het plangebied ligt op de Donk, een oude rivierduin in de oorspronkelijke loop van de Nederrijn. Deze zandafzetting en de gelaagde, glooiende uitstraling hebben we gebruikt als inspiratie. Met een bebouwing die ondergeschikt is aan de natuur.”
Met het plan ‘Op de Donk’ versterken en vergroten we het groenblauwe raamwerk van Duiven. De bebouwing voegt zich als losse ‘paviljoens’ naar de groenstructuur, met de grote bestaande bomen als coulissen. Tussen de paviljoens komt een eigentijdse Donk; een parkeerdek met daarop een glooiende binnentuin. Zo creëren we maximaal groen én zijn alle 82 parkeerplaatsen uit het zicht.
De bebouwing loopt geleidelijk op van twee naar vier lagen richting het centrum, waarmee de impact op de omliggende bebouwing wordt verkleind. De bovenste bouwlaag ligt terug en oogt optisch kleiner door een andere, natuurlijke beeldtaal van een volledig houten afwerking in aansluiting op de boomkransen.
Natuurlijke architectuur
“De gelaagde terrassen met vloeiende belijningen zijn geïnspireerd op de lagen in de rivierafzetting”, zegt KOW architect Miriam Michon. “Het kleurgebruik is warm en ingetogen met lichte, gemêleerde minerale steenstrips voor geveldelen en balkonranden. Grenzen tussen binnen en buiten vervagen en de getrapte opbouw van de terrassen biedt licht en zicht. Terrassen en balkons zijn zo gepositioneerd dat ze privacy bieden en optimaal op de zon zijn georiënteerd.”
De gebouwen krijgen een duurzame uitstraling door houten gevelvlakken van hergebruikte meerpalen, houten latten als zonwering en privacy schermen en rondgaande plantenbakken, waarmee de relatie met de groene buitenruimte nog sterker wordt.
Woonprogramma Senior Smart Living
Op de Donk is gebaseerd op het Senior Smart Living concept van Blauwhoed, zoals eerder door Blauwhoed en KOW succesvol is toepast bij Casa Vita in Pijnacker. Belangrijk in het concept is het versterken van de sociale samenhang om zo eenzaamheid tegen te gaan. Daarom biedt het programma naast 50 appartementen voor senioren en starters ook gemeenschappelijke voorzieningen zoals een huiskamer, berging voor fietsen en scootmobielen en een grote, aantrekkelijke buitenruimte met een moestuin. De appartementen op de verdiepingen hebben zeer ruime balkons of dakterrassen. De appartementen zelf zijn comfortabel, toekomstgericht en levensloopbestendig.
Empty nesters verleiden
We richten ons hierbij vooral op de grote groep empty nesters die een koopwoning achterlaten. Hun koopwoningen komen dan vrij voor jonge gezinnen die een gezinswoning zoeken. Wellicht laten deze jonge gezinnen ook weer een huis achter dat vrijkomt voor een starter. Zo realiseren we met 50 nieuwe appartementen voor meer dan 100 huishoudens een passende woning.
26 betaalbare en 24 vrijesector koopwoningen
Verdeeld over twee gebouwen komen er 26 betaalbare koop en 24 vrije sector koop appartementen. De betaalbare appartementen bevinden zich met name in het blok aan de noordzijde en in de plint van beide bouwdelen. De vrije sector woningen bevinden zich in het zuidelijke blok en op de bovenste laag van beide blokken. De woningen krijgen een overhoekse oriëntatie, waardoor optimaal uitzicht op het mooie landschap geboden wordt.
Collectieve huiskamer
De collectieve huiskamer met terras ligt aan het dek, op de hoek van het noordelijke bouwblok, aan de route naar het winkelcentrum van Duiven. Hiermee faciliteren we ontmoetingen een aanleidingen voor een praatje. De exacte indeling van de huiskamer bepalen we in co-creatie samen met de toekomstige bewoners.
Natuurinclusief, klimaatadaptief, biodivers en sociaal duurzaam
Op de Donk wordt natuurinclusief, klimaatadaptief, biodivers en sociaal duurzaam. Een slim watersysteem buffert het hemelwater met een krattenveld en een vertraagde afvoer. Beplanting en de gebouwen bieden voedsel, schuil en nestgelegenheid voor insecten, vleermuizen, vogels en egels. Hiertoe worden onder andere erfgrenzen ingericht met hagen en maken we stapelmuren voor insecten van stoeptegels op het huidige schoolplein. We maken het gebied beleefbaar voor de inwoners van Duiven en de nieuwe bewoners. Dat doen we met rolstoeltoegankelijk slingerpaadjes, plekken voor spel en ontmoeting én een eigen moestuin.
Bijzonder in de inrichting van de buitenruimte zijn de twee bomen die met hun wortels in de volle grond door de opening in het parkeerdek groeien. De bomen geven de binnentuin een beschut, prettig gevoel en dragen aan de biodiversiteit en verlagen van de hittestress. Zo creëren we een samenhangende eenheid van bebouwing, landschap en water. Een leefomgeving voor mens en dier.