Vorige week vrijdag is in de Koninklijke wachtkamer van het station Hollands Spoor het nieuwste boek van Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) over het NS station gepresenteerd. Voorzitter Koos Havelaar overhandigde het eerste exemplaar aan de Haagse cabaretier en columnist Sjaak Bral, die zijn historische band met de wachtkamer en dan met name met de ‘Koninklijke pot’ ter sprake bracht.
In het boek “Hollands Spoor, een Koninklijk treinstation” wordt rijk geïllustreerd en tot in detail de historie van het station en haar omgeving belicht. KOW heeft met twee projecten bijgedragen aan de revitalisatie van het stationsplein; de ‘rode loper’ naar de Haagse binnenstad.
Op de hoek Oranjelaan / Stationsweg heeft KOW in opdracht van Geste een ontwerp gemaakt voor een complex met winkels en horeca in de plint met daarboven appartementen en studentenwoningen. Dit is aan de straatzijde ingepast in pandsgewijze historiserende nieuwbouw, met behoud van twee monumentale gevels.
Direct tegenover het Hollands Spoor, op de hoek van Stationsweg / Stationsplein hebben we eveneens voor Geste een ontwerp gemaakt voor transformatie van het ‘Kleine belastingkantoor’. Het voormalige kantoorgebouw is omgebouwd tot een appartementencomplex voor 155 studenten met een commerciële plint van 750 m2. Het bestaande gebouw is door Van Zanten Bouw gestript tot op het betonskelet, inclusief de gevels, met behoud van de liftkern en het trappenhuis en is op de begane grond en op de verdiepingen uitgebreid en opgetopt. In de ‘klassieke Haagse gevel’ zijn in het hekwerk en de sluitstenen de initialen ‘GS’ opgenomen als eerbetoon aan de in 2015 overleden ontwikkelaar Gerard Stevers.
Het boek “Hollands Spoor, een Koninklijk treinstation” is voor € 35,- + verzendkosten te bestellen via de site van SHIE.
Op de onderstaande afbeeldingen pagina’s uit het boek met de projecten van KOW. Klik hier voor koppeling naar een digitale preview van het boek.
Al eerder publiceerde SHIE “Nieuw in Oud, 20 jaar herbestemming Haags industrieel erfgoed” met daarin het voormalig onderkomen van KOW ‘Het Magazijn’ en “De Binckhorst, bedrijventerrein in beweging” met daarin aandacht voor BINK36, de huidige vestiging van KOW.