Collectief wonen in het nieuwe Sint Jansklooster

Datum
14 feb '22
Categorie
KOW in de pers
Projecten KOW
Artikel —

In een stedelijke omgeving waar vereenzaming op de loer ligt ontwerpt KOW gebouwen die sociale interactie faciliteren. Samen met de Geste Groep transformeert KOW het voormalige Sint Jansklooster tot een gezonde en duurzame omgeving waar ‘samen leven’ centraal staat.

‘Huiskamer’ van appartementencomplex Sint Jansklooster

Op uitnodiging van platformSTAD, een onafhankelijk platform voor stedelijke ontwikkeling en architectuur in Den Haag, gaan Sebastiaan Jansen van KOW en Sabine Megens de Meza van On(t)roerd Goed in op het belang van sociale cohesie en welke rol architectuur en stedenbouw hierin kunnen spelen.

Sint Jansklooster aan de gemeenschappelijke tuin

Architect en partner Sebastiaan Jansen: “Het Sint Jansklooster krijgt een bijzonder gevarieerd woonprogramma. De helft van de 180 huurappartementen is bestemd voor (oudere) mensen met een zorgvraag, in de andere helft komen starters en gezinnen. In het ontwerp stimuleren we de ontmoeting tussen bewoners door onder andere pleintjes in de gangen en een ‘huiskamer’, dat wordt het collectieve hart Je komt binnen langs de huiskamer, zodat daar interactie met elkaar gezocht kan worden. Bewoners lopen via een gang met pleintjes naar hun voordeur. Elke pleintje bestaat uit vier voordeuren; zo is het makkelijker je buren te ontmoeten. Maar ook hebben we in de appartementen alvast ruimte gecreëerd zodat bewoners bij een zorgindicatie er langer kunnen blijven wonen.”

“De waarde van dit project zit mede ook in de waarde van de buitenruimte. Mensen hebben behoefte aan buitenruimte”, weet Sabine Megens de Meza. “Zet er een paar bankjes neer en er ontstaan verhalen. Op basis van die verhalen ontstaan gezamenlijke activiteiten.”

Bekijk het gehele interview op Youtube

Sint Jansklooster aan de gemeenschappelijke tuin

Sint Jansklooster aan de Treublaan