De Bloem in Rijnsburg op longlist Rijnlandse Architectuur Prijs

Datum
24 jun '21
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Gebiedsontwikkeling De Bloem op de longlist van de RAP Architectuurprijs 2021
Artikel —

Afgelopen week, op de Dag van de Architectuur, is de longlist bekend gemaakt voor de Rijnlandse Architectuur Prijs (RAP071). Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een (woon)project die een bijzondere bijdrage levert aan de beleving van dorp, stad of land. KOW is vereerd dat de door ons ontworpen gebiedstransformatie De Bloem is geselecteerd voor de longlist van de RAP.

De komende maand buigt een vakjury zich over de lijst met genomineerden om tot een shortlist te komen. Deze wordt op 4 september bekend gemaakt. Vanaf dat moment kunnen inwoners uit de regio online hun stem uitbrengen via de website van RAP Leiden. Op woensdag 13 oktober worden de jury- en publieksprijs uitgereikt. Ga voor nominaties en het laatste nieuws naar de site van RAP.

Plangebied Bougainville in gebiedsontwikkeling De Bloem

Sinds de bouw van de eerste woningen in 2010 zijn door ontwikkelaar en bouwer De Raad op het voormalige Floraterrein in het totaal 330 appartementen, 60 eengezinswoningen, een wellness-centrum met zwembad en een overdekte parkeergarage met 360 parkeerplaatsen gerealiseerd.

Stedenbouwkundig bestaat De Bloem uit vijf bladen rond het hart; het verhoogde centrale plein. In de architectuur is sprake van ‘eenheid in verscheidenheid’, maar met overal dezelfde rode dakpannen. Door deze rode daken toont het gebiedstransformatieproject zich in vogelvlucht als een reusachtige bloem, als ode aan de historie van de plek.

Met het plaatsen van ‘de klok’, als verwijzing naar de voormalige bloemenveiling, in het plandeel Bougainville is het project eind 2019 afgerond.

Impressie van het Penthouse met ‘Klok’ in plangebied Bougainville De Bloem