Den Haag is met de oplevering van plan Vijverhof 636 woningen rijker

Datum
28 okt '21
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Plan Vijverhof met links het Poortgebouw en in het midden het Entreegebouw met daarachter de Leemanstoren voor het gebouw van de Haagse Hogeschool
Artikel —

Op de Provada van 2015 zette de gemeente Den Haag en de ontwikkelcombinatie Ten Brinke/Plegt-Vos hun handtekening onder de intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van plan ‘Vijverhof’. Met de recente oplevering van het ‘Entreegebouw’ en het ‘Bruggebouw’ aan Altera kan het project 6 jaar later worden afgerond en zijn er 636 betaalbare huurwoningen voor studenten en starters in Den Haag bijgekomen.

Met de recente oplevering van de twee appartementencomplexen Entreegebouw en Bruggebouw is het plan Vijverhof in het Haagse Laakhaven-Oost nu afgerond. De Leemanstoren, dat ook bij het plan hoort, werd al in juni 2019 opgeleverd. KOW ontwierp de drie gebouwen en het stedenbouwkundige concept. In het ontwerp koos KOW voor een stedelijk verdichting waarbij de nieuwe gebouwen zich verhouden tot de bestaande omgeving.

Plan Vijverhof
Vijverhof is een ontwikkeling van de combinatie Ten Brinke/Plegt Vos en omvat drie appartementengebouwen – het Entreegebouw, het Bruggebouw en de Leemanstoren. Het project op de Caland Campus ligt vlakbij station Hollands Spoor, de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan. Vijverhof past in de Haagse ambitie om het voormalige havengebied te transformeren naar een aantrekkelijk stedelijk gebied, met volop ruimte voor wonen, werken en ontspannen en een interessante plek voor pioniers, starters en studenten. Met dit stedenbouwkundige ontwerp van KOW ontstaat tegelijkertijd een levendige verbinding tussen de Hogeschool, de openbaar vervoer verbindingen op het Leeghwaterplein en de Megastores.

Overview plan Vijverhof met links de Leemanstoren, rechts het Poortgebouw en het Entreegebouw in het midden

Betaalbare studenten- en huurwoningen
In het Entreegebouw van 8 verdiepingen bevinden zich 56 appartementen en twee commerciële ruimten van totaal 235 m². Het Bruggebouw van 10 verdiepingen telt 99 corridor appartementen. Het Bruggebouw is met een overspanning van 24 meter over de ingang van de bestaande ondergrondse Q-Parkgarage heen gebouwd. De horizontale geleding van het gebouw benadrukt die overspanning. De woningen variëren in omvang van 48 m2 tot 82 m2 en hebben eigen balkons. Beide gebouwen van Altera Vastgoed bieden betaalbare huurwoningen voor starters en young professionals.

In de 70 meter hoge Leemanstoren bevinden zich 481 studentenwoningen voor DUWO. De studio’s van 24m2 hebben een eigen badkamer en keuken, in de plint van het gebouw is ook een common room en wasserette. KOW ontwierp ook het paviljoen tussen de Leemanstoren en het Entreegebouw om een goed antwoord te geven op de berging van de grote hoeveelheid fietsen. De drie gebouwen zijn gasloos, voorzien van zonnepanelen en collectief aangesloten op het Haagse warmtenet.

Stoere architectuur
De stoere architectuur van plan Vijverhof past in de grootstedelijke omgeving van het voormalige havengebied Nieuw Laakhaven. De Leemanstoren en het Entreegebouw zijn in eenheid ontworpen in hetzelfde gevelritme en met dezelfde materialen en kleuren. Het Bruggebouw sluit qua materiaal, kleur en horizontale belijning aan bij het gebouw van de Haagse Hogeschool. KOW besteedde veel aandacht aan de detaillering van de gevels en de afwerking. Zo zorgen de zorgvuldig vormgegeven witte accenten bij de kozijnen van de Leemanstoren voor een mooi visueel effect, waarbij de witte details van de bovenste verdiepingen het gebouw lijken te bekronen.

Poortgebouw en Entreegebouw plan Vijverhof aan het Leeghwaterplein