Doctor Wibautplein in Schiedam wordt WIJpark

Datum
25 jan '21
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Impressie WIJpark met deelparken voor spelen en ontmoeten
Artikel —

Het jaar begint goed voor KOW! Samen met ontwikkelaar Bemog, ECHO Urban Design en Kickstad hebben we de tender voor de herontwikkeling van het Doctor Wibautplein in Schiedam gewonnen. Extra trots zijn we op ‘WIJpark’ omdat het helemaal past in onze filosofie een natuurlijke leefomgeving te maken in stedelijke context.

Verbinding zoeken
Al tijdens de tenderfase hebben we met veel enthousiaste mensen uit de omgeving gesproken. We ontdekten hoe belangrijk het Doctor Wibautplein is voor de wijk. Hier komen mensen samen om te spelen en elkaar te ontmoeten. Op de locatie bevindt zich ook een groentetuin voor de lokale voedselbank en een speelplek voor jongeren. Deze sociaal belangrijke plekken hebben wij willen omarmen in de nieuwe visie voor het WIJpark. In het nieuwe plan hebben wij ruimte gemaakt voor een groene, duurzame en inclusieve plek voor de wijk.

Impressie 8-laags bouwblok in WIJpark

Slimme legpuzzel
WIJpark toont een park waarin de gebouwen te gast zijn. Het park wordt gevormd door vier deelparken, met elk een eigen identiteit en programma. Door een slim schuifspel blijven alle publieke programma’s zoals spelen, sporten en de moestuin behouden en worden alle doelgroepen nog steeds bediend.
De vijf bouwblokken voegen zich naar de omliggende bebouwing door aan te sluiten op de omliggende hoogtes. Ze trappen op van 2 naar 4 lagen, waarna ze een setback laten zien vanaf de vijfde tot de achtste laag. Alle gebouwen krijgen een daktuin en royale plantenbakken op de balkons rondom. De plantenbakken zijn geïntegreerd in een architectonisch raster, verwijzend naar de vormen en kleuren van de na-oorlogse wijk Nieuwland.

Architectuurconcept WIJpark Schiedam

Voor elk wat wils
WIJpark wordt niet alleen een natuurlijk duurzame wijk maar ook een inclusieve wijk. Er is ruimte voor elke stedelijke doelgroep en leeftijdscategorie in één van de 132 nieuwe woningen. Van 3-kamer appartementen en levensloopbestendige zorgwoningen voor senioren tot ruime en flexibele woningen voor gezinnen en kleiner voor starters. Allen vinden ze hun voordeur in het groene WIJpark wat het gevoel van in het groen wonen enkel versterkt.

Gevelfragment grondgebonden woningen in WIJpark Schiedam

Vindingrijke oplossingen
De gebouwen worden grotendeels circulair en losmaakbaar gebouwd. Met een prefab houten constructie en bakstenen gevels van gerecycled materiaal die als lego stenen in elkaar geklikt kunnen worden (zonder cement of mortel). WIJpark wordt vanzelfsprekend all-electric, gasloos en (bijna) energieneutraal. Hierbij wordt gekeken naar innovatieve alternatieven, zoals een ‘thermal smart grid’.

WIJpark community
We willen in contact blijven met mensen uit de omgeving en toekomstig bewoners. Zo vormen we samen de WIJpark community, schrijf je in via: https://woneninwijpark.nl/

Impressie WIJpark in aansluiting op de bebouwing aan de Gerbrandystraat