Duurzaam Sterkenburg in Hoofddorp GPR gecertificeerd

Datum
28 mei '21
Categorie
Alle categorieën
Organisatie KOW
Projecten KOW
Sportief Sterkenburg GPR gecertificeerd
Artikel —

KOW heeft samen met RROG voor Novaform het ontwerp gemaakt voor de duurzame herontwikkeling van de Spectrumlocatie in Hoofddorp. Met behulp van GPR is de duurzaamheid op de onderdelen Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde gestuurd, berekend en gecontroleerd gedurende het gehele proces. Van concept tot en met realisatie.

Energieneutraal
De 16 appartementen en de 39 grondgebonden woningen in plan Sterkenburg zijn goed thermisch en akoestisch geïsoleerd met onder andere drielaagse beglazing. Alle woningen zijn gasloos, all electric en energieneutraal met een EPC van 0,0 en worden verwarmd en passief gekoeld door een individuele bodem WKO met elektrische warmtepomp. Ook hebben de woningen een CO2 gestuurde gebalanceerde ventilatie met WTW.

Gevelbeeld Sterkenburg aan het Altenburg met appartementencomplex en stadswoningen

Sportieve setting
Wat het plan bijzonder maakt is de sportieve setting waarin ontmoeten en bewegen wordt gefaciliteerd. Op de voormalige zwembadlocatie is in aansluiting op de nieuwe sporthal door KOW samen met RROG een sportief en auto-luw buurtje ontworpen met een trimbaan, een basketbalveld en tal van verwijzingen naar sport en zwembad. Bij twee woningen is er in het gevelmetselwerk een basketballer en een hardloper verbeeld en staan er startblokken bij de entrees van de woningen met het huisnummer. Franse balkons worden afgeschermd door een stalen balustrade met geperforeerde druppelpatronen en in het geperforeerde hek van het appartementencomplex is de afbeelding van een zwemmer verwerkt die ’s avonds wordt uitgelicht.

Sportief karakter Sterkenburg met gemetselde hardloopster, startblokken en trimparcours (blauw)

Duurzaamheidseisen
Door de gemeente Haarlemmermeer zijn duurzaamheidseisen gesteld aan de ontwikkeling van de Spectrumlocatie. Deze eisen zijn vastgelegd in minimale GPR scores op onderdelen; Energie 8,5, Milieu 6,5, Gezondheid 8,0, Gebruikskwaliteit 7,5 en Toekomstwaarde 7,0. Met een gemiddelde minimale GPR score van 7,5. Daarnaast is bepaald dat de duurzaamheidsprestatie van het gebouw (DPG) – de duurzaamheidscore van Energie & Milieu samen – minimaal 8,0 dient te zijn.

Geperforeerd en verlicht hekwerk met zwemmer

GPR gecertificeerd
KOWer Guido Bekink heeft als GPR-expert in verschillende fasen het project getoetst op duurzaamheid en GPR berekeningen gemaakt voor het appartementencomplex en zeven grondgebonden woningen. Afhankelijk van de uitkomst is het plan aangepast om steeds te kunnen voldoen aan de de gestelde eisen. Nu de woningen door HSB Bouw zijn opgeleverd hebben we er ter controle ‘as build’ berekeningen gemaakt, waaruit blijkt dat het project ruimschoots aan de gemeentelijke eisen voldoet en zelf nog iets duurzamer is geworden. Het appartementengebouw heeft een mooie duurzaamheidscore van 7,9 GPR gemiddeld, de grondgebonden woningen zijn zelfs nog iets duurzamer met een gemiddelde GPR van 8,1!

Overview plangebied Het Spectrum met Sterkenburg en de sporthal (rechtsboven)

Appartementencomplex in Sterkenburg

Stadswoning aan het Altenburg