Feestelijke opening Kindcentrum WIJ in IJsselstein

Datum
25 mrt '19
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Entreezijde Kindercentrum WIJ in IJsselstein
Artikel —

Vorige week is het nieuwe Kindcentrum WIJ in IJsselstein feestelijk geopend. Wethouder Kees Geldof knipte een lint door en de kinderen zongen een WIJ-lied en deden een WIJ-dans.

Opening WIJ in het atrium van de centrale entree

KOW heeft in opdracht van schoolstichtingen Trinamiek en Fluenta aan de Europalaan de nieuwe Brede school voor unitonderwijs ontworpen. De school met 1.350 m2 BVO gaat het samenwerkend onderwijs verzorgen voor een basisschool met ca. 200 leerlingen, een peuterspeelzaal, vroegschoolse educatie en buitenschoolse opvang.

Een vrolijke doos
Het nieuwe schoolgebouw is een alzijdig ontworpen sculpturale, stenen doos van twee bouwlagen. Het kleurgebruik is krachtig; geel metselwerk en een kleurige schakering gevelplaten geven het gebouw een vrolijke uitstraling. De centrale entree van WIJ richt zich op het park aan de kant van de Europalaan. Deze gevel krijgt een glazen pui over twee verdiepingen die het atrium, het hart van het gebouw, verbindt met het park.

Onderwijsconcept WIJ
Kindcentrum WIJ heeft geen traditionele klaslokalen. De school is verdeeld in drie transparante en open zones die specifiek zijn ingericht voor de drie units, de zogenaamde WIJ-landen. Ook tussen de 3 units is een duidelijke verbinding waardoor het de sfeer van gezamenlijkheid en één school uitademt. Een unit bestaat uit ongeveer 70 kinderen uit 2 of 3 leerjaren. Ieder WIJ-land bestaat weer uit 2 of 3 samengestelde basisgroepen van ongeveer 25 kinderen.

Isometrie verdieping WIJ met indeling units voor boven- en middenbouw

Unit bovenbouw WIJ op de verdieping

Het werken in het WIJ-land betekent dat diverse kinderen uit diverse basisgroepen met diverse activiteiten tegelijk bezig zijn in de grote ruimte zoals: samenwerken, individueel (stil) werken, staand werken, instructie of ondersteuning bij het werk ontvangen, onderzoek doen, presentaties voorbereiden enzovoorts. Vaak naar voorkeur, keuze, eigen planning of op uitnodiging of volgens rooster van de leerkracht.

Duurzaam & gezond
De compacte bouw met multifunctioneel gebruik van de ruimtes, de zon- en licht georiënteerde indeling en een uitgekiend installatieconcept met een lucht warmtepomp zorgen voor een energiezuinig gebouw dat voldoet aan de eisen van Frisse School klasse B. De speelplaats van WIJ is ingericht met natuurlijke speelmaterialen.