Generaties komen samen in Casa Vita

Datum
20 apr '23
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Familie van den Broek verenigd in Casa Vita. KOW
Familie van den Broek verenigd in Casa Vita
Artikel —

Met een feestelijke bijeenkomst op het bouwterrein van Casa Vita in het centrum van Pijnacker-Nootdorp is woensdag 22 maart gevierd dat de uitvoering is begonnen. Blauwhoed ontwikkelt hier samen met De Goede Woning twee houten woongebouwen in een natuurinclusieve setting. In het ene blok komen 34 huurappartementen, in het andere 67 koopappartementen en een buurtkamer. Het ontwerp is van KOW, TWIN maakte Casa Vita uitvoeringsgereed.


.

Bart van den Broek, projectmanager bij TWIN: “Ik ben super trots op dit houtbouw project in Pijnacker, het dorp waar ik ben opgegroeid. Wat het extra bijzonder maakt, is dat mijn ouders een woning hebben gekocht in Casa Vita!”

Samenwerken in BIM
Afgelopen jaar heeft TWIN in samenwerking met KOW, Giesbers Wijchen en Blauwhoed het DO, OV en TO in een BIM model uitgewerkt. Het project bestaat uit 2 woonblokken op een gedeelde parkeergarage met 120 parkeerplaatsen op de begane grond. De begane grond wordt in beton uitgevoerd, de vier verdiepingen daarboven bestaan uit een houten CLT constructie van Binderholz.

Gevelfragment Casa Vita

Blokfragment Casa Vita

Script voor het beperken van zaagverlies
In de woningen blijven de houten plafonds in het zicht. De wanden worden voorzien van een voorzetwand voor de brandwerendheid en geluidsisolatie tussen de woningen. Aan de buitenzijde wordt de gevel op 3 manieren afgewerkt: met baksteen, pleister en gerecyclede Azobe latten. TWIN heeft Giesbers ondersteund in het uitwerken van de Azobe geveldelen. Met een speciaal hiervoor geschreven script kan het zaagverlies worden teruggebracht van 15 naar 5% in een aantrekkelijk gevelbeeld.

Casa Vita in cijfers:
2.790 m3 vuren CLT en lariks constructiehout
1.330 m2 houten geveldelen
Planten van 42 bomen, 80 heesters, 185 m1 haag en 12.500 verschillende soorten vaste planten
12 nestkasten voor de huismus, 12 kasten voor de gierzwaluw en 17 kasten voor vleermuizen
Waterberging in de binnentuin van 389 m3

Volgende maand wordt de eerste paal geslagen. In het vierde kwartaal van 2023 worden razendsnel de prefab CLT elementen geplaatst, waarna het project begin 2024 wind- en waterdicht is. Begin 2025 wordt Casa Vita opgeleverd en kunnen de nieuwe bewoners – mensen en dieren – gaan genieten van natuurlijke en gezonde woning.