De gemeente Soest heeft het door KOW ontworpen plan ‘Den Bergh’ van IJsseland Ontwikkeling gekozen voor het Dorpshart in Soesterberg. “Heel duurzaam en goed passend bij de stijl van de Groene Campus en het dorpse karakter van Soesterberg”, aldus het oordeel van de gemeenteraad.
Vorig jaar kozen Soesterbergers voor de inrichting van hun nieuwe dorpshart aan Banningstraat voor de ‘Groene Campus’, met twee prominente gebouwen rond een parkachtig plein. De gemeente Soest heeft daarna vier ontwikkelaars gevraagd om een plan uit te werken voor het gebouw met de vrije sector appartementen en lichte horeca en maatschappelijke voorzieningen in de plint. Op 14 april heeft de gemeente het plan ‘Den Bergh’ beoordeeld als beste inzending.
Marechausseekazerne als inspiratie
KOW heeft zich laten inspireren door de Marechausseekazerne tegenover het dorpshart. De duidelijke ritmiek in de gevel en de hoge ramen beneden en de kleinere boven, komen terug in het ontwerp. Ook de doorgaande kap en het karakter van het dak zijn in het ontwerp van ‘Den Bergh’ terug te zien. Het gebouw wordt met duurzame en kwalitatief hoogwaardige materialen gebouwd die voor een natuurlijke uitstraling zorgen.
Wonen rond een overdekte binnentuin
Het plan bestaat uit een gesloten bouwblok rond atrium met overdekte binnentuin met daaronder parkeren. In het complex komen 40 luxere huur- en koopappartementen van ca. 80 tot 115 m2. In de plint is plaats voor 950 m2 maatschappelijke- en commerciële voorzieningen met o.a. horeca aan het plein. Onder het gebouw komt een twee-laagse parkeerkelder met 40 parkeerplaatsen.
De luxere huur- en koopwoningen vormen een goede aanvulling op het te ontwikkelen aangrenzende blok met sociale huurappartementen van Portaal. De gemeente heeft bij de ontwikkeling van het dorpshart als randvoorwaarde meegegeven dat de beide gebouwen en de openbare ruimte één integraal geheel moet zijn.
Duurzaam ontworpen
Naast de esthetische en ruimtelijke criteria was duurzaamheid één van de beoordelingscriteria. IJsselland en KOW hebben dit aspect goed ingepast in het ontwerp. Er is ruime aandacht besteed aan energie maar ook comfort en klimaat voor de bewoners. Met o.a. zonnepanelen, energiezuinig huishoudpakket, driedubbele beglazing, LED verlichting, waterbesparing wordt een gemiddelde GPR score van 8,5 haalbaar.
Daarnaast stellen we voor om het plein te bestraten met stenen waarin Pure Olivijn is verwerkt. Het pure olivijn heeft de eigenschap dat het CO2 onttrekt aan de atmosfeer en dit omzet in het duurzame magnesiumbicarbonaat. Ook willen we met een ‘ZonSpot’ het mogelijk maken om in de buitenlucht te werken op het plein van het nieuwe dorpshart.
Op de onderstaande impressies: 1. Overview dorpshart met complex Den Bergh, 2. Gevel aan het plein, 4. Gevelfragment aan de Banningstraat met doorzicht naar het atrium, 3. Principe doorsnede over hoofdentree aan de Banningstraat en dwarsdoorsnede aan het plein 5. Situatie dorpshart