Nieuwe KC De Horizon ontworpen met respect voor het verleden

Datum
13 mrt '25
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Doorsnede met behouden deel (rechts) in aansluiting op het aan te bouwen deel en nieuwe achtergevel (links)
Artikel —

Basisschool De Horizon in het Haagse Laakkwartier is met 1.925 m2 BVO te klein voor het groeiende aantal kinderen. SCOH heeft KOW gevraagd een ontwerp te maken voor een nieuw kindcentrum voor kinderen van 0 tot 13 jaar met een basisschool en een peuterspeelzaal van ca. 2.500 m2 voor SCOH en een buitenschoolse opvang voor DAK van ca. 230 m2. Dat doen we met behoud van de fraaie wederopbouw architectuur.

Bestaande en te behouden voor- en zijgevel

Beschermd stadsgezicht
Het schoolgebouw aan de Paets van Troostwijkstraat 93 is in 1953 gebouwd als Bilderdijkschool naar ontwerp van architect H. van Doorninck. Kenmerkend in de architectuur zijn de grote ramen, de betonnen borstwering met reliëf, de penanten en het ambachtelijk metselwerk. Het gebouw maakt deel uit van een scholencluster met aan elkaar geschakelde schoolgebouwen uit de jaren ’30, ’80 en ‘50.

De ensemblewaarde van het scholencluster wordt versterkt door het schoolplein aan de voorzijde van de drie scholen en de gelijke bouwhoogte van twee bouwlagen. Door de fraaie architectuur en de ensemblewaarde heeft de Paets van Troostwijkstraat de status van ‘beschermd stadsgezicht’. KOW Architect Sjoerd Broek: “Deze kwalificatie heeft er toe geleid dat we een ontwerp hebben gemaakt met behoud van de bestaande voor- en zijgevel, inclusief bestaande vloeren en dak. Om aan de gewenste vierkante meters te komen hebben we het gebouw naar achteren met 1.540 m2 uitgebreid met een nieuwe indeling en een nieuwe achtergevel.”

Bestaande en te behouden beeld van Willem Bilderdijk en het mozaïek bij de entree op de begane grond

Indeling nieuwe Horizon
Achter de bestaande entree komt in het nieuwe bouwdeel een atrium met een tribunetrap en ruimte voor ontspanning. Het beeld van Willem Bilderdijk en het fraaie mozaïek blijven behouden en worden hersteld. Het atrium kan door middel van vouwwanden worden gekoppeld met een extra groot speellokaal, de voormalige gymzaal. Op de begane grond zijn 5 lokalen gesitueerd voor de onderbouw, 5 lokalen voor de BSO en PSZ en een flexibel lokaal met een kookeiland. Op de verdieping zijn12 lokalen voor de midden- en bovenbouw. De brede gangen van 4,5 m1 functioneren als leerpleinen voor uitwerken in groepjes en zelfstandig werken.

Plattegrond en indeling begane grond (onder) en verdieping met het bestaand en te behouden deel in het blauw. De blauwe stippelijn is de positie van de bestaande achtergevel. In de cirkel bevindt zich het te behouden mozaïek.


Impressie atrium tribunetrap in het verlengde van de speelzaal


Impressie flexible ruimte van de BSO met kookeiland op de begane grond

Het ontwerp van de nieuwe gevel aan de achterzijde is geïnspireerd op de compositie en uitstraling van de bestaande architectuur aan de voorzijde. De terugliggende hoofdentree aan de voorzijde wordt doorgezet aan de achterzijde en wordt geaccentueerd door een hoge gevelpui met daarachter de vide van het atrium.

Groene en klimaatadaptieve buitenruimtes
De buitenruimtes aan de voor- en achterzijde worden opnieuw ingericht met daarbij aandacht voor de verschillende leeftijdsgroepen, vergroening en buffering van regenwater. Aan de voorzijde is er ruimte voor de midden- en bovenbouw, de kleinste kinderen krijgen een buitenruimte aan de achterzijde. Voor vogels en vleermuizen wordt nest- en schuilgelegenheid in de gevel opgenomen.

Impressie nieuwe achtergevel met ambachtelijk metselwerk en waterberging op het groen en waterrijk ingerichte schoolplein

Duurzaam en comfortabel
De helft van het bestaande gebouw wordt niet gesloopt, waardoor veel materiaal wordt bespaard. Doordat er minder transportbewegingen nodig zijn ten opzichte van nieuwbouw wordt tevens de CO2 uitstoot en overlast voor de buurt beperkt. Het nieuwe gebouw voldoet aan de eisen van BENG (Bijna energieneutraal gebouw). Hiertoe wordt de bestaande gevel en de begane grondvloer aan de binnenzijde geïsoleerd. Het gebouw wordt verwarmd door warmtepompen met vloerverwarming in de nieuwbouw en luchtverwarming in het te behouden deel.

Planning
Momenteel loopt er een aanbestedingstraject om de juiste aannemer te selecteren en is de omgevingsvergunning verleend. De komende maanden gaan we het ontwerp samen met de aannemer en de adviseurs DGMR (bouwfysica), Buro Broersma (constructie), Batenburg (W installaties), A en B (E installaties) en Fixplan (bouwkosten) verder uitwerken. Volgens de planning verhuist De Horizon in de zomervakantie naar de wisselschool waarna de gecontroleerde sloop kan beginnen.