KOW ontwerpt open leeromgeving voor KC Theresia te Eindhoven

Datum
8 sep '17
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Artikel —

Basisschool Theresia in Eindhoven is door hun snelle groei overgegaan van klassikaal onderwijs naar een meer open leeromgeving. KOW heeft een ontwerp gemaakt op de bovenste verdieping voor 5 groepen van de middenbouw voor deze vorm van onderwijs. Deze ruimtes zullen tevens gebruikt gaan worden voor buitenschoolse opvang.

Alle wanden van de zolderverdieping zijn verwijderd en midden in de lokalen is een stilteruimte ontworpen als een huisje in de ruimte. De dakhelling van de huisjes lopen parallel aan de dakhelling van het gebouw. Rondom de stilteruimtes zijn de groepsruimtes en werkplekken gemaakt zodat de verschillende groepen rustig de dag kunnen beginnen waarna de kinderen door de ruimte heen hun lesprogramma zullen afwerken. Groepsruimtes zijn middels hoge kasten gescheiden van de overige ruimtes waardoor verschillende hoeken en plekken ontstaan. Bij de entree is een garderobe zone gecreëerd waar elk kind zijn eigen kastjes heeft waar de jas en tas ingezet kan worden. Tussen de groepsruimtes zijn werkplekken gemaakt en er is een ‘woonkamer’ in de ruimte waar kinderen rustig een boekje kunnen lezen.

In een uiterst effectief proces met alle betrokkenen zijn de nieuwe leerpleinen in een paar maanden tijd ontworpen en gerealiseerd. Door de uitvoering in de schoolvakantie bleef de overlast tot een minimum beperkt en zijn de kinderen en de leerkrachten het schooljaar gestart in een nieuwe en inspirerende leeromgeving!

Op de onderstaande afbeeldingen: 1./3. Interieur open leeromgeving, 4./5. Plattegronden indeling 

TheresiaInterieurVerkl01 TheresiaInterieurVerkl02 TheresiaInterieurVerkl07 TheresiaInterieurPlgr56TheresiaInterieurPlgr3