KOW wint selectie Elde College in Sint-Michielsgestel

Datum
18 jun '24
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Sfeerimpressie van het centrale hart Nieuwe Elde College
Artikel —

KOW is geselecteerd voor het ontwerp van het Elde College in Sint-Michielsgestel. De jury was gecharmeerd van onze visie op de opgave en ons plan van aanpak. Fabian van der Wielen, architect bij KOW: “We hebben in de bosrijke en landelijke omgeving van Sint-Michielsgestel een open, uitnodigend, licht en laagdrempelig gebouw voor ogen. Met een beeldtaal die past bij de boerderijen en schuren in de omgeving. Door de ruime openingen in het gebouw wordt er maximaal verbinding gemaakt met de landelijke omgeving.”

Sfeerimpressie entreezijde van het nieuwe Elde College

Het nieuwe Elde College
Het nieuwe Elde College komt op de locatie van het bestaande gebouw uit de jaren ’60. De nieuwbouw van ca. 3.000 m2 biedt straks onderwijs aan zo’n 300 VMBO-, MAVO- en HAVO leerlingen. De opgave bestaat niet alleen uit het ontwerp van het gebouw, maar ook van het terrein. Grote gevelopeningen op de begane grond verbinden de lokalen, aula en gymzaal direct met de vergroende buitenruimte.

Situatie en vlekkenplan nieuwe Elde College

Klimaatadaptief en natuurinclusief
Het is onze ambitie de buitenruimte van het Elde College groen en sportief in te richten met bijvoorbeeld een moestuin, tuinkas en houten sporttoestellen. Door het toepassen van veel groen, minder verharding en opslag van hemelwater wordt de buitenruimte klimaatadaptief en natuurinclusief. Hagen en houtwallen bieden samen met de voorzieningen in de gevel nestgelegenheid voor insecten, vogels en vleermuizen.

Sfeerimpressie buitenruimte nieuwe Elde College

Principe doorsnede over het centrale hart nieuwe Elde College

Rust en reuring rond het centrale hart
“De functies binnen de school zijn ontworpen rond het centrale hart, de belangrijkste plek van de school”, aldus KOW architect Dennis Voskuil. “Hier komen leerlingen en medewerkers samen om te leren en te ontspannen en leiden verkeersroutes naar ‘reuring’ op de begane grond en ‘rust’ op de verdieping”. Met op de begane grond de praktijklokalen en de aula met aangrenzend de keuken waar kan worden gekookt uit de moestuin. Op de verdieping bevindt zich het rustige cluster met de theorielokalen en ruimte voor zelfstudie.

Vlekkenplan verdieping nieuwe Elde College

Sfeerimpressie verwerkingsruimte op de verdieping nieuwe Elde College

Het centrale hart is ruim, licht en transparant. Het licht komt hier binnen door de op het noorden gerichte dakvensters en de transparante plint. De gelamineerde houten spanten geven structuur aan de ruimte, welke wordt afgewerkt met natuurlijke materialen in lichte kleuren en wordt ingericht met planten en grote meubelstukken.

Sfeerimpressie centrale hart nieuwe Elde College

Integraal duurzaam
We hebben de ambitie het gebouw flexibel en toekomstbestendig te maken met een demontabele houten constructie en een vrij-indeelbare plattegrond. Ook in het installatieontwerp wordt hier rekening mee gehouden, met een gescheiden systeem voor de school en de gymzaal. Door een goede oriëntatie van de lokalen en bouwkundige zonwering wordt de energievraag, die nodig is voor koeling, beperkt. Op de flauw hellende daken is genoeg ruimte voor PV-panelen en zonneboilers om het Elde College energieneutraal te maken. Verbruik en opbrengst worden afleesbaar gemaakt in de aula, wat bijdraagt aan bewustwording.

Sfeerimpressie docentenruimte nieuwe Elde College

In ons ontwerp hebben we speciale aandacht voor het welzijn van de leerkrachten. Het gebouw is overzichtelijk en heeft een goed klimaat en akoestiek. De teamkamer is een gezellige huiskamer met een eigen buitenruimte.

Creatief en interactief
De komende maanden gaan we het ontwerp verder uitwerken. Dat doen we in creatieve sessies samen met de opdrachtgevers, het team en de leerlingen. Daarbij gebruiken we VR om varianten inzichtelijk en toegankelijk te maken. Het streven is om in 2025 vergunning aan te vragen zodat het team en de leerlingen na de zomer van 2026 het schooljaar kunnen beginnen op het nieuwe Elde College.

Sfeerimpressie sporthal nieuwe Elde College