KOW´s Dome trekt toeristen naar Almere

Datum
31 aug '18
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Voorpagina NRC Next van 30 aug. 2018
Artikel —

Afgelopen woensdag in het NRC een interessant artikel over de uitbreiding van het toerisme in ‘Greater Amsterdam’. De buitenlandse toerist heeft Almere ontdekt en bezoekt deze ‘suburb’ van Amsterdam voor de architectuur en de landschapskunst. Kans is groot dat ook het Almeerse icoon ‘The Dome´ op het programma staat.

Klik hier voor het gehele NRC artikel online

Fashion Centre Almere met op de voorgrond The Cube en daarachter The Dome

The Dome vormt samen met ‘The Cube’ het door KOW ontworpen Almere Fashion Centre aan de A6.

Het ontwerp, de ronde vorm en de toepassing van materialen zoals aluminium geven ‘The Dome’ een futuristisch uitstraling. Het totale oppervlak van 16.000 m2 is ingedeeld in flexibele ruimtes, gegroepeerd rondom een vijf verdiepingen tellend atrium met balustrades en een glazen overkapping.

The Dome en ook The Cube zijn door BAM gebouwd met de ´liftslabmethode´. Een in Nederland betrekkelijk onbekende techniek welke in de Verenigde Staten op grotere schaal wordt toegepast. Deze snelle bouwmethode is bij uitstek geschikt voor gebouwen met weinig kolommen, met een hoge mate van flexibiliteit in de indeling en voor ronde gebouwen. Bij de liftslabmethode worden de verdiepingsvloeren boven op elkaar worden gestort, gescheiden door een kunststof folie. De vloeren in The Dome hebben een doorsnede van 56 tot 62 meter en wegen gemiddeld zo´n 2.000 ton. Met een snelheid van 25 millimeter per uur zijn de vloeren met hydraulisch vijzels zijn langs de kolommen één voor één omhoog getrokken.

 

 

 

The Dome aan de A6 ‘by night’

 The Dome in aanbouw met de liftslabmethode

Interieur en binnengevel The Dome

Het centrale atrium met ontsluiting in The Dome