KOW heeft samen met Batenburg Bouw & Ontwikkeling de tender voor de herontwikkeling van tennispark De Meijert in Mijdrecht gewonnen. Met de nadruk op een divers woonprogramma, circulaire materialen en biodiversiteit wordt Matchpoint een gezonde leefomgeving voor mens en dier.
Mixed dubbel
Wonen in Matchpoint op het voormalige tennispark De Meijert is een mixed dubbel: met een blokje eengezinswoningen en een U-vormig appartementencomplex rond een gedeeld binnenhof. Samen bieden ze een divers woonaanbod voor een brede, lokale doelgroep, met 11 eengezinswoningen, 12 studio’s voor starters en 31 levensloopbestendige driekamerappartementen voor doorstromers en senioren. De appartementen krijgen een extra brede leefgalerij met kwaliteit om te ontmoeten, ruimte om te zitten en een praatje te maken met de buren. De diversiteit, het gemeenschappelijk groen, het gedeelde binnenhof en de leefgalerij versterken versterkten de verbinding en de sociale cohesie. Zo ontstaat er een levendige en betrokken buurt: een match voor iedereen!
Teruggelegen setback
Om goed aan te sluiten op zowel de bestaande als de nieuwe buurt, is de bebouwing geparcelleerd naar de schaal en korrelgrootte van de omgeving, alzijdig ontworpen en rondom voorzien van een terug gelegen setback. KOW architect Fabian van der Wielen: “Daardoor is de bouwhoogte lager dan bij een traditionele dakkap, met een functioneler woonoppervlak, een groen dakterras en meer afstand tussen de buren.” De setback biedt bij de eengezinswoningen de mogelijkheid van een ‘eigen’ verdieping voor kinderen met een eigen dakterras, of als werk- of studieruimte met logeerkamer. “De setback zorgt er tevens voor dat Matchpoint één herkenbaar onderdeel is binnen de vier deelplangebieden in herontwikkeling tennispark De Meijert.”
Knipoog naar het tennisverleden
In het ontwerp zijn meerdere subtiele hints naar de tennisgeschiedenis van de locatie opgenomen. De gevelopeningen met diepe negges zijn omkaderd met een witte lijn, zoals de lijnen op het tennisveld. De balustrades bij de loggia’s, de Franse balkons en de setbacks krijgen een fraai vormgegeven racketmotief.
Natuurlijk stedelijk leven
Onze visie natuurlijk stedelijk leven richt zich op een integrale ontwerpaanpak waarin alle facetten van duurzaamheid samenkomen. Met een doordachte samenhang tussen energie, circulaire en gezonde materialen, mobiliteit, sociale duurzaamheid, klimaatadaptatie en ecologie, wordt Matchpoint duurzaam, comfortabel en toekomstbestendig. Het project voldoet aan het niveau Zilver+ naar het Convenant Toekomst-bestendige Woningbouw Provincie Utrecht en is ontworpen volgens de richtlijnen van Het Nieuwe Normaal.
Circulair ontwerp
Door de opbouw en de materialisatie vormen de eengezinswoningen en het appartementengebouw één architectonisch geheel. Naast de setback, worden de blokken ook verbonden door een rondom doorlopende plint van hergebruikte, gebroken stoeptegels, met daarboven geelbeige metselwerk van ‘EcoBrick’ in blokverband, als het servicevak van een tennisveld. De bovenste, geheel houten verdieping wordt afgewerkt met planken uit oude houten meerpalen en krijgt rondom een geïntegreerde plantenbak in de borstwering. Deze benadrukt de beëindiging van het onderste geelbeige deel en vormt samen met het verticale gevelgroen een ecologische infrastructuur voor insecten en andere kleine dieren.
Groen en aangenaam binnengebied
Het binnengebied van Matchpoint is een maximaal vergroend parkeerterrein met verblijfskwaliteit. Door de inzet van twee deelauto’s is er ruimte vrij gemaakt om tussen de parkeerkoffers extra te vergroenen en samen te komen. Door de halfopen verharding, waarbij er veel gras groeit in de rijbaan en parkeervakken, vijf inheemse bomen en begroeide pergola’s boven de parkeervakken met waterbergende fundering, wordt hittestress in hoge mate beperkt en waterretentie op eigen perceel juist voorzien. In combinatie met groene gevels en ingebouwde nestkasten, ontstaat er een optimaal ecologisch leefgebied voor inheemse insecten, vogels en vleermuizen.
Beter dan energieneutraal
Met de trias energetica als uitgangspunt wordt in het klimaatconcept van Klimaatgarant de energievraag zoveel mogelijk beperkt. De woningen worden goed geïsoleerd en krijgen drievoudige beglazing. Ze worden verwarmd en gekoeld via leidingen in de vloer, met een bodem-WKO als bron. Warmte wordt teruggewonnen via een WTW op de gebalanceerde ventilatie en op de afvoer van het douchewater. Met een dak vol hoogwaardige PV-panelen worden de woningen beter dan energieneutraal.
Circulaire en biobased materialen
Matchpoint wordt duurzaam en toekomstbestendig. Guido Bekink, duurzaamheidsadviseur bij KOW: “We gebruiken veel biobased en/of hergebruikte materialen via de database van Madaster en we brengen deze zoveel mogelijk prefab en losmaakbaar aan. Dat verkort de bouwtijd, beperkt de overlast voor de omwonenden en de stikstofdepositie op de nabijgelegen Natura 2000-gebieden.”
De constructie bestaat uit gerecyclede betonelementen, een losse anhydriet dekvloer en Calduran kalkzandsteen-elementen waarin puingranulaat is verwerkt. De niet-dragende gevels en de bovenste verdieping worden uitgevoerd in HSB en afgewerkt met houten delen verzaagd uit oude meerpalen. De overige gevels worden afgewerkt met metselwerk van EcoBrick en gerecyclede, gespleten stoeptegels in de plint.
Natuurinclusief, biodivers en klimaatadaptief
Matchpoint wordt een integraal plan waarbij klimaatadaptatie en biodiversiteit elkaar versterken. Groene daken, begroeide pergola’s en gevels, plantenbakken, groene erfafscheiding en vruchtdragende bomen bieden voedsel en schuilgelegenheid voor insecten en vogels, verlagen de hittestress en dragen bij aan een sterke groene- en seizoensbeleving. Samen met nestkasten in gevels en de diervriendelijke verlichting creëren we hoogwaardige habitats voor de dwergvleermuis, gierzwaluwen, huismussen, boom-kruipers, bijen en vlinders.
Hemelwater wordt vertraagd afgevoerd via de groendaken en de plantenbakken en gebufferd op eigen terrein met Argex-kleikorrels onder de halfverharding. De vloerpeilen worden verhoogd (+20 cm) aangelegd met een flauw verloop van het maaiveld richting het binnenterrein, zodat zelfs bij extreme buien (70 mm/u) geen schade in en aan gebouwen optreedt.
Participatie in beheer & onderhoud
De komende maanden gaan we samen met de gemeente De Ronde Venen, omwonenden en geïnteresseerde kopers het ontwerp verder uitwerken. In de verkoopfase laten wij een lokale hovenier aanhaken die begeleiding biedt bij de vormgeving van de tuinen en particulier groen. De ‘groene werkgroep’ met toekomstige bewoners krijgt beschikking over extra middelen voor het beheer en onderhoud van de erfafscheidingen, ingebouwde plantenbakken en gevelgroen.