Natuur, stad, architectuur én bewoners komen samen in Heidestad Ede

Datum
27 sep '22
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Variatie en eenheid in Heidestad Ede. KO
Variatie en eenheid in Heidestad Ede
Artikel —

“In Heidestad krijg je ’the best of both worlds’; bos en hei om de hoek en het centrum van Ede op loopstand”, zegt René Buur, architect en algemeen directeur bij KOW.

Het door Hegeman ontwikkelde plan ‘Heidestad’ bestaat uit 52 eigenzinnige woningen variërend van 160 tot 215 m2 met een ambitieus duurzaamheidsconcept. De woningen zijn zorgvuldig ingepast in de bestaande bosrijke en cultuurhistorisch waardevolle omgeving van de voormalige Simon Stevinkazerne.

Om de gewenste diversiteit in architectuurbeeld te bereiken, namen Studio Komma en KOW elk een deel van de woningen voor hun rekening en maakte ROGG het landschappelijke ontwerp. Eenheid en verscheidenheid stonden hierbij centraal. Gekozen is voor een sterke afwisseling van woningtypen en verschijningsvormen. Variërende korrelgrootte, overal met de ogen op de straat, ruimte voor zowel rust als interactie, en met een informeel karakter.

Heidestad Ede

Heidestad Ede

Grote openingen en gevelvlakken zorgen voor een duidelijke vormentaal en geven de wijk een moderne uitstraling. Om een eenheid te creëren in de wijk, wordt één palet toegepast van natuurlijke materialen en ingetogen kleuren.

René Buur: “Door het definiëren van een gemeenschappelijke ‘toolbox’ zijn alle woningen uniek, maar blijft tegelijk de samenhang in de wijk geborgd. Onderdeel van deze toolbox is bijvoorbeeld het toepassen van hoogwaardige verbijzonderingen in het metselwerk, zoals Braziliaans verband.”

Geveldetail Heidestad Ede met Braziliaans metselwerk

Begin van de maand kwamen de nieuwe bewoners, de wethouder, de ontwerpende- en uitvoerde partijen samen om te proosten op een geslaagd project.

Bewonersborrel Heidestad (foto Van Roomen Van de Bunt NVM Makelaars)