Nieuw Centrumplein Amsterdam-Noord: 24/7 levendigheid

Datum
13 jul '23
Categorie
KOW in de pers
Rondetafelgesprek tijdens de Provda, vlnr: Merel Pit (De Architect), Sebastiaan Jansen (KOW Architecten), Martijntje Stam (gemeente Amsterdam), Jos van Eldonk (Common Affairs) en David Tattersall (gemeente Amsterdam).
Artikel —

Op de site van Vastgoedmarkt wordt verslag gedaan van het rondetafelgesprek op het Architectenplein tijdens de Provada over het te ontwikkelen Centrumplein in Buikslotermeer. Merel Pit (De Architect), Sebastiaan Jansen (KOW Architecten), Martijntje Stam (gemeente Amsterdam), Jos van Eldonk (Common Affairs) en David Tattersall (gemeente Amsterdam) bogen zich over de vraag hoe het gebied de komende jaren moet uitgroeien tot hét bruisende hart van Amsterdam-Noord met een mix van wonen, werken, veel groen, winkelen en uitgaan.

Overview huidige situatie Buikslotermeerplein

Architect en creatief directeur Sebastiaan Jansen van KOW Architecten deelde tijdens het gesprek zijn ideeën voor het centrumgebied in Amsterdam-Noord. ‘Je ziet een aantal pleintjes door hele gebied ontstaan, elk met een eigen gebruik en functie. Het hoofdplein is een serieus ding: het is ongeveer een derde van het Museumplein. Wat gaat daar gebeuren? Is dat een prettige ruimte om te verblijven? Moet die pleinruimte niet iets compacter zijn om je er prettig te voelen? Je kunt de kavels iets groter maken, zodat de pleinruimtes compacter worden. Dan ontstaat er een soort doorwaadbare stad van geschakelde pleintjes.’

Schets van levendige plint aan het Buikslotermeerplein

Sebastiaan liet daarbij een aantal interessante voorbeelden van projecten zien waar zijn bureau bij betrokken is en waar sprake is van een interessante mix van functies. Zoals Haagse Bluf in het centrum van Den Haag: voorheen een dood stukje stad, maar door een functiemix van wonen, werken en een foodcourt nu bijna 24/7 levendig.

Gerevitaliseerde Haagsche Bluf met Foodhalll en Boetiekhotel The Collector

Bekijk het hele artikel op de site van Vastgoedmarkt: https://www.vastgoedmarkt.nl/184586/nieuw-centrumplein-amsterdam-noord-24-7-levendigheid