Novaform-Trebbe winnen tender Bavo-terrein met ontwerp KOW en RROG

Datum
27 nov '17
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Artikel —

Parnassia Groep en GGZ Rivierduinen hebben het voormalige zorgterrein nabij het centrum van Noordwijkerhout verkocht aan de combinatie Novaform-Trebbe. Op 24 november 2017 ondertekenden partijen de koopovereenkomst.

Divers woonprogramma
Het Bavo-terrein is aangewezen als bouwlocatie voor 664 woningen in diverse prijsklassen, waarvan 30% in het sociale segment. Het omgevingsplan dat het bouwprogramma mogelijk maakt is reeds in procedure. Onderdeel van het bouwprogramma zijn ook 45 zorgwoningen die worden gehuurd door GGZ Rivierduinen. Deze woningen zullen de bestaande beschermde woonvormen vervangen. De combinatie neemt alle afspraken over die de zorginstellingen en gemeente Noordwijkerhout hebben vastgelegd in de anterieure overeenkomst.

Landgoed In den Houte
De combinatie Novaform-Trebbe is door de zorginstellingen geselecteerd in een tenderprocedure waarin vijf partijen een voorstel indienden. KOW Architecten en RRog Stedenbouw en Landschap tekenden het winnende planvoorstel. Het plan, dat de titel ‘Landgoed In den Houte’ draagt, brengt de bestaande landschappelijke structuren opnieuw tot bloei. De Engelse Tuin wordt hersteld en de Bavo-sloot ontwikkelt zich tot een meanderende waterloop in een doorlopend parklandschap. De architectuur voor de nieuwe woningen is geïnspireerd op de historische gebouwen van het Bavo-terrein en de historie van de bollencultuur.

Psychiatrisch ziekenhuisterrein
Het Bavo-terrein deed in de periode 1914-2014 precies een eeuw lang dienst als psychiatrisch ziekenhuisterrein. ‘De Bavo’ was een belangrijke werkgever en economische factor in Noordwijkerhout, totdat het terrein voor de zorg niet langer nodig was. Door de herontwikkeling naar een groen woonmilieu met een grote diversiteit aan woningen zal het Bavo-terrein weer blijvend waarde toevoegen aan de kern van Noordwijkerhout.

Op onderstaande afbeeldingen impressies van het schetsontwerp ‘Landgoed In den Houte’

BavoImpressView4b verkl BavoImpressView1 verkl BavoImpressView2 verkl BavoImpressView3 verkl