Ondergrondse fietsenstalling Den Haag CS binnenkort in gebruik

Datum
21 feb '20
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Doorgaande lichtwand met iconische Haagse gevelfragmenten in de ondergrondse fietsenstalling
Artikel —

De door KOW in samenwerking met Studio Marsman ontworpen fietsenkelder aan het Koningin Julianaplein gaat binnenkort open. Dit was langere tijd onzeker vanwege de geplande bebouwing op het plein voor het Centraal Station.

In- en uitgang van de ondergrondse fietsenstalling

Onder de woontorens en de nieuwe entree van CS
Het Koningin Julianaplein wordt de komende jaren opgewaardeerd tot een belangrijke stadsentree. Op het plein komen, bovenop de fietsenkelder, twee woontorens van 90 meter en de nieuwe entree van het station. Nu de bouw hiervan is vertraagd kan de fietsenstalling met een aantal aanpassingen eind maart toch worden geopend. Met een oppervlakte van 8.000 m2 is er plaats voor 8.500 fietsen; na Utrecht de grootste ondergrondse stalling van Nederland en Europa.

Impressie toegang tot de fietsenstalling in de nieuwe entree van het van Den Haag Centraal

Focus op ruimtelijkheid en de lichtintensiteit
Bij het ontwerp is gefocust op ruimtelijkheid en de lichtintensiteit. Vloer, plafond en kolommen zijn wit gecoat waardoor samen met rondgaande lichtwand en de plafondverlichting een bijna daglichtniveau wordt bereikt. De geïntegreerde toepassing van licht en identiteit biedt een haast museale ervaring, laat de ruimte groter lijken en ondersteunt de intuïtieve oriëntatie.

Escheriaans stadslandschap
Haagse architectuur vormt de basis van de door Silo ontworpen doorlopende afbeelding op de lichtwand die de stalling omsluit. Gevelfragmenten van iconische Haagse gebouwen zijn subtiel in elkaar verweven tot een 1.000 m2 groot stadslandschap met een Escheriaanse uitstraling. Als je erlangs fietst, ervaar je in een vloeiende beweging de stad. Van het Mauritshuis via de Ridderzaal en het Gemeente Museum naar het Onderwijs- en Cultuur Complex en het stadsdeelkantoor op de Leyweg.

Ondergrondse fietsenstalling met iconische Haagse gevels op de rondgaande lichtwand

Entree tot de ondergrondse fietsenstalling

Opgang naar de stationshal vanuit de fietsenkelder

Impressie van de woontorens en de vernieuwde entree van het Centraal Station, met onder de rechter toren de in- en uitgang van de ondergrondse fietsenparking