Paviljoens in het groen voor Ipse de Bruggen

Datum
8 okt '24
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Zorgpaviljoen aan de Promenade op zorglandgoed Ursula (foto ITOOK)
Artikel —

KOW heeft samen met de medewerkers in een aantal interactieve VR-sessies een slimme woonvorm ontwikkeld voor twee paviljoens op het zorgterrein van Ipse de Bruggen in Nieuwveen. De twee woonzorggebouwen op het zorglandgoed Ursula zijn bestemd voor ieder 40 bewoners met een verstandelijke beperking. Elke bewoner heeft een eigen studio met badkamer en per groepswoning van 10 bewoners is er een ruime gezamenlijke woonkamer. KOW ontwierp zowel de architectuur als het interieur van de gebouwen. De energieneutrale paviljoens zijn door Roosdom Tijhuis in prefab gebouwd en samen met de ‘Promenade’ onlangs opgeleverd.

De nieuwe standaard
Miriam Michon, architect bij KOW: “We hebben de juiste balans gevonden tussen gezamenlijk en privé in een aangename en rustige setting voor de bewoners en een efficiënte en veilige werkomgeving voor de medewerkers. We zorgen voor een goed overzicht en korte loopafstanden om de kleinschaligheid te versterken. Deze woonvorm bevalt zo goed dat het de nieuwe standaard wordt voor de groepswoningen van Ipse de Bruggen en een vervolg krijgt aan de Westerpolderweg.”

Interieur huiskamer Zorgpaviljoen Muggenlaan (foto ITOOK)

Frisse gebouwen in het groen
We hebben voor Ipse de Bruggen frisse, moderne en speelse paviljoens ontworpen. De gebouwen passen goed in de groene omgeving van Landgoed Ursula en bij de aanwezige en toekomstige gebouwen op het terrein. De horizontale geleding van de gebouwen wordt op een speelse wijze onderbroken door de vlakverdeling en parcellering in de gevel, met terugliggende geveldelen ter plaatse van de gemeenschappelijke woonkamers en entrees. Tussen de gebouwen komt een veilige, groene buitenruimte waar de bewoners samenkomen. Ook de verdiepingshoge kozijnen en de ruime balkons dragen bij aan een maximale buitenbeleving. Prettig voor de bewoners én de medewerkers.

Zorgpaviljoen aan vijver op zorglandgoed Ursula (foto ITOOK)

 

Promenade als verbinding tussen dorp en zorglandgoed
De Muggenlaan heeft een nieuwe inrichting gekregen en is getransformeerd tot de ‘Promenade’. Deze aantrekkelijke verbinding tussen het dorpscentrum en het hart van het zorgterrein vergroot de toegankelijkheid van het Landgoed en het contact tussen de Nieuwveners en de bewoners van Ursula. De Promenade leidt naar het vernieuwde Parkpaviljoen met een restaurant, bakkerij, kaarsenmakerij en cadeauwinkel.

Plattegrond begane grond en 1e verdieping groepswoningen paviljoen A. KOW

Plattegrond begane grond en 1e verdieping groepswoningen paviljoen A

Programma voor de twee zorgpaviljoens
De paviljoens zijn bestemd voor kinderen en (jong)volwassenen met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. De bewoners hebben geen ernstige mobile beperkingen. De groepswoningen worden geclusterd met tien studio’s rond een gemeenschappelijke woonkeuken en woon/zitruimte welke separaat kunnen worden gebruikt. Alle bewoners krijgen een studio met een eigen badkamer van ca. 25 m2.

Interieur kamer Zorgpaviljoen Muggenlaan (foto ITOOK)

Interieur afgestemd op de doelgroep
KOW heeft samen met medewerkers van Ipse de Bruggen in een aantal interactieve VR-sessies de indeling, de inrichting en de afwerking ontworpen. Een overzichtelijk indeling met een goede balans tussen gezamenlijk en privé in een aantrekkelijke setting voor de bewoners en een efficiënte en veilige werkomgeving voor de medewerkers. De inrichting en aankleding wordt op de doelgroep afgestemd, met een basis van natuurlijke, rustige kleuren en een aantal accenten. De keuken vormt het hart van de woning; vanuit daar kan overzicht gehouden over beide delen van de woonkamer. Sommige bewoners helpen zelfs mee met koken, andere genieten aan tafel van de geur van het versbereide eten.

Interieur keuken Zorgpaviljoen Muggenlaan (foto ITOOK)

Prefab gebouwd
De paviljoens zijn volledig prefab gebouwd door Roosdom Tijhuis in het ‘Gevelklaar’ systeem van Spaansen beton. Dat is een prefab betonnen casco mét prefab betonnen binnenwanden en gevelelementen. Door snel te bouwen in prefab wordt de overlast voor de omwonenden en de CO2 uitstoot beperkt.

De ‘Gevelklaar’ gevels worden fabrieksmatig compleet afgewerkt, inclusief kozijnen. De gevelisolatie wordt mechanisch bevestigd aan de betonnen ondergrond. Het RoboBrick systeem van Vandersanden is wezenlijk onderdeel van ‘Gevelklaar‘. Keramische steenstrips worden met een specifiek ontwikkelde robotstraat geautomatiseerd aangebracht op de isolatie. Het hele productieproces is traceerbaar en vindt plaats in een geconditioneerde omgeving (temperatuur en luchtvochtigheid). Dit garandeert een constante en hoge kwaliteit.

Energieneutraal
Het woonzorgcentrum wordt duurzaam, gasloos en gezond. De gebouwen voldoen aan de eisen van BENG en zijn zelfs energieneutraal. De ‘all-electric’ gebouwen wordt verwarmd én gekoeld via een elektrische warmte pomp met een bodem WKO installatie. Warmte wordt teruggewonnen uit de gebalanceerde ventilatie en uit het douchewater (WTW). Een dak vol zonnepanelen levert evenveel elektriciteit als nodig is voor de gebouwgebonden voorzieningen. Deze maatregelen zorgen voor een gezond binnenklimaat én voor een gezonde exploitatie.