Alphatoren De Boulevard

het baken van Enschede

Opdrachtgever
Ontwikkelingscombinatie Boulevard VOF
Locatie
Boulevard 1945, Enschede
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd
Aannemer
Trebbe Bouw BV
Bijzonderheden
2e prijs VKG Architectuurprijs 2007
Intro —

Appartementencomplex De Boulevard bestaat uit 5 gebouwen rond een groene binnenhof: 4 lagere wooncomplexen, enkele winkelruimtes en de markante, 29 verdiepingen tellende, Alphatoren. Trappen die naar de binnenhof en de woontoren leiden, versterken het monumentale karakter van het plan. De binnentuin sluit via een pocketpark aan op het groen van de stad.

Lees meer
De vierkante Alphatoren is met 101 meter het hoogste gebouw van de provincie Overijssel. Kenmerkend zijn de transparante hoeken en een, voornamelijk in glas uitgevoerde, panoramaverdieping. De indrukwekkende hoogte in combinatie met de verlichte hoekdelen en top én de opvallende ligging aan Boulevard 1945, maken de Alphatoren tot een baken in de stad – een oriëntatiepunt voor alle Enschedeërs die thuis komen.

De woontoren biedt plaats aan 91 luxe appartementen en een observatieruimte van 170 m2 op de panoramaverdieping. Deze bovenste verdieping is biedt schitterende uitzicht over de stad en het omringende Twentse landschap. De appartementen bieden een aangename woonbeleving door de grote ramen en serres.

De architectuur van De Boulevard sluit aan bij de sfeer van het vernieuwde Van Heekplein. Om het ontwerp goed tot zijn recht te laten komen, zijn de gevels uitgevoerd in staand metselwerk van rode baksteen. Hiermee sluit het gebouw mooi aan op het industriële erfgoed van Enschede, waarin rode baksteen sterk vertegenwoordigd is.
Alphatoren met aangrenzende laagbouw kruising Boulevard 45 / Mooienhof

De toren heeft transparante hoeken en een voornamelijk in glas uitgevoerde panoramaverdieping met een schitterend uitzicht over de stad en het Twentse landschap.

Centrale entree aan het Mooienhof
Gevelfragment Alphatoren
Geveldetails Alphatoren

De Alphatoren is met 101 meter het hoogste gebouw van de provincie Overijssel

Ontwerpmaquette
Schetsontwerp gevelbeëindiging
Credits —
Afbeeldingen
KOW en Alkondor