Centre Court

Centre Court in Den Haag ontworpen met een´human touch´

Opdrachtgever
Provast
Locatie
Beatrixlaan, Den Haag
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd
Adviseurs
DHV Groep
Aannemer
Hillen & Roosen, HBG Utiliteitsbouw
Bijzonderheden
Haagse publieksprijs 2004
Intro —

Nieuwbouw van een woon/werkcomplex met 2 torens van 19 en 11 verdiepingen, rond 3 binnentuinen, met 38.000 m2 kantoorruimte, 123 vrije sector huurappartementen en een tweelaagse parkeergarage met 670 parkeerplaatsen.

Lees meer
Herkenbare Haagse architectuur
KOW is meer conceptbedenker dan ontwerper van een solitair gebouw. Vanuit het bedenken van een concept maken we ‘contextuele architectuur’; het ontwerpen van gebouwen in harmonie met de omgeving. Aan de rand van een stad past nu eenmaal een andere architectuur dan in de historische binnenstad. We gaan bij het ontwerp van een gebouw altijd uit van de plek waarop het staat. Door het gebouw, dat op zich best een bepaalde onverzettelijkheid of eigenheid mag hebben, te laten harmoniëren met de omgeving, wordt het gebied waarin het staat, versterkt. En juist dàt is onze bedoeling. Met onze opdrachtgever stellen we een wensenpakket samen en proberen we eventuele spanningen te overbruggen. Pas daarna volgt de werkelijke ontwerpfase.

“Waardige, uit baksteen opgetrokken architectuur die een herkenbare Haagse sfeer uitstraalt” was één van die wensen die Provast ons meegaf. We hebben goed gekeken naar sfeerbepalende gebouwen in Den Haag en het is ons vervolgens gelukt een ontwerp te maken dat refereert aan die typisch Haagse architectuur. Tradities in de samenleving, zo ook in de architectuur vinden wij belangrijk en verdienen respect.”

Een gesloten bouwblok met drie courtyards
CentreCourt bewijst dat traditie en vernieuwing uitstekend samen kunnen gaan. Eén van de uitgangspunten van het stedenbouwkundig plan is ‘het gesloten bouwblok’. Een historisch model dat onder andere teruggrijpt op ontwerpen van Berlage, waarbij stedenbouw en architectuur in een gebied als eenheid over elkaar heen vallen.

Op een eigentijdse manier is het binnengebied, dat door het gesloten bouwblok ontstaat, ingericht. Het binnengebied is verdeeld in een drietal courtyards, groene binnentuinen, waaraan het project, in combinatie met de centrale ligging, zijn naam ontleent. Eén van de courtyards is overdekt, waardoor een schitterend atrium ontstaat.

Combinatie van kantoor en woningen
Vernieuwend is de combinatie van kantoren met woningen. De twee functies completeren elkaar en transformeren het Beatrixkwartier in een locatie waar wonen en werken op een vooruitstrevende en verantwoorde wijze worden geïntegreerd. De vier aparte en gelijkwaardige entreepartijen vormen enkele van de vele verbijzonderingen van het gebouw. Zij zorgen voor een hoge mate van flexibiliteit in de verhuurbaarheid van de kantoren en herkenbaarheid voor de gebruikers en bewoners. Het gebouw is door de toepassing van kolomvrije overspanningen en hoogwaardige technische (klimaat)-installaties, geschikt voor innovatieve kantoorconcepten.

Human Touch
Door de materiaalkeuze en de afwisseling in het gebouw zelf, zoals het restaurant dat in de tuin uitkomt, de vergaderzalen en het atrium is een gebouw van 38.000 m2 en twee torens van 19 en 11 etages ‘klein gekregen’.
Dat ‘klein krijgen’ is wat wij bedoelen met de ‘human touch’. Van zo’n gebouw moet een bepaalde rijkheid uitgaan. Dat hebben we bij CentreCourt onder andere bereikt door het gebouw telkens op te delen. Door die vele verbijzonderingen bereik je dat naar mate je dichter bij het gebouw komt, je meer ziet. Met die humane architectuur stellen wij de mens centraal. De mens als gebruiker, bezoeker of als omwonende. De mens die zijn identiteit in een gebouw van een dergelijke afmeting behoudt. Dat hij zich er prettig voelt of hij er nu werkt of woont.
Beleving van de hoogste toren vanuit het atrium
Interieur centrale entree

Door de materiaalkeuze en de afwisseling in het gebouw zelf, zoals het restaurant dat in de tuin uitkomt, de vergaderzalen en het atrium is een gebouw van 38.000 m2 en twee torens van 19 en 11 etages ‘klein gekregen’. Dat ‘klein krijgen’ is wat wij bedoelen met de ‘human touch’

Centre Court gevel aan de Prinses Beatrixlaan
Binnentuin op dek parkeergarage
Rijk gedetailleerde Haagse architectuur in het laatste zonlicht
Credits —
Foto's
KOW