De Bosrand Landgoed in den Houte

Exclusieve vrijstaande woningen en appartementen in eenheid met de natuur

Opdrachtgever
Ontwikkelingscombinatie Novaform-Trebbe
Locatie
St. Bavo terrein, Tulpstraat e.o., Noordwijkerhout
Ontwerp
KOW i.s.m. RROG
Status
Definitief ontwerp
Aannemers
Trebbe
Sluit
Intro —

Ontwikkeling van deelgebied 'De Bosrand' als onderdeel van 'Landgoed in den Houte'; de herontwikkeling van het voormalige zorgterrein in St. Bavo in Noordwijkerhout

Lees meer
KOW, RROG stedenbouw en landschap en ontwikkelingscombinatie Novaform/ Trebbe hebben in 2018 het winnende ontwerp gemaakt voor het voormalig zorgterrein St. Bavo in Noordwijkerhout. Op het terrein worden rondom het monumentale hoofdgebouw Sint Bavo in 12 verschillende deelgebieden ongeveer 700 grondgebonden en gestapelde woningen gerealiseerd. We werken samen deelplan voor deelplan verder uit, zowel programmatisch, stedenbouwkundig als architectonisch. Één van die deelgebieden is 'De Bosrand'.

Deelgebied De Bosrand
De Bosrand bevindt zich aan de westkant, in het verlengde van de Engelse Tuin. Het is misschien wel het mooiste oorspronkelijke deel van Landgoed in den Houte. Een bos- en waterrijk gebied van hoge kwaliteit, dat behouden moest blijven. Om dat te kunnen waarborgen zijn de 26 twee-onder-een-kapwoningen en 11 vrijstaande woningen ontworpen in eenheid met de natuur. Niet alleen qua materiaalkeuze, maar ook het stedenbouwkundig plan volgt de beweging die al in het gebied aanwezig was. De woningen staan op ruime kavels langs het meanderende water en een slingerend pad met karakteristieke bomen.

Ruimte voor de bestaande bomen
Om de bestaande bomen de ruimte te geven hebben we het volume van de woning op de begane grond geconcentreerd, waardoor de verdiepingen ranker konden blijven. Bomenkruinen kunnen daardoor natuurlijk uitkragen. Door ook de kozijnen op de eerste verdieping smaller te maken ontstaat er een rustiger gevelbeeld, waardoor er meer aandacht is voor de karakteristieke bomen en de natuurlijke omgeving.

Daarnaast zijn de platte daken allemaal begroeid, parkeren de bewoners en bezoekers op graskeien en krijgt iedere woning standaard een regenton. Door het toepassen van erkers, openslaande deuren en grote raampartijen halen we het groene buiten voor alle bewoners naar binnen. Een van de vrijstaande woningen krijgt een vlonder aan het water.

Urban Villa in De Bosrand
Dé parel in deelplan De Bosrand is de urban villa met uit 7 exclusieve appartementen met uitzicht op het water en de Engelse Tuin. Het bijzondere gebouw is van betekenis op drie schaalniveau’s: Als accent vanuit de groene as, als special aan de rand van de Engelse tuin en als korrel in de losse bebouwing van De Bosrand. Het gebouw is speels en alzijdig en verbindt het gebouw met zijn natuurlijke omgeving. De lichte steen met de houten accenten geeft het de urban villa de grandeur van een zomers buitenverblijf.

Wonen in De Bosrand betekent genieten van het buitenleven. Vanuit alle appartementen is er je prachtig uitzicht op het water en het volwassen groen van de Engelse Tuin. Dankzij de grote raampartijen geniet je optimaal van je uitzicht en valt er een royale hoeveelheid licht in je appartement. De oriëntatie van de grote balkons en terrassen laat je ook buiten volop van het prachtige uitzicht en de zon genieten.

Sluit
Impressie uitzicht vanaf het penthouse in complex 'de Bosrand' richting de Engelse Tuin

"Het appartementengebouw is speels en alzijdig en verbindt het gebouw met zijn natuurlijke omgeving. De lichte steen met de houten accenten geeft het de urban villa de grandeur van een zomers buitenverblijf."

Sluit
Impressie interieur vrijstaande woning in De Bosrand
Sluit
Impressie van vrijstaande woning in de Bosrand Landgoed in den Houte
Sluit
Deelgebied De Bosrand met grondgebonden woningen (oranje) en appartementencomplex (rood)
Sluit
Plattegronden/indeling appartementen en penthouse De Bosrand
Sluit
Impressie urban villa de Bosrand aan de waterzijde
Sluit
Typologieen grondgebonden woningen De Bosrand
Sluit
Entreezijde van het appartementencomplex De Bosrand
Credits —