HARMONIE Hoven II

Een mix van 200 duurzame woningen versterkt de leefomgeving in Capelle aan den IJssel

Opdrachtgever
Gemeente Capelle aan den IJssel en Woningstichting Havensteder
Locatie
gebied Hoven II, Fluiterlaan e.o., Capelle aan den IJssel
Ontwikkelaar
Blauwhoed i.s.m. Stebru
Ontwerp
KOW i.s.m. RROG
Status
In uitvoering, Fase 1 opgeleverd
Adviseurs
Klimaatgarant (Energie), Scheffer (Sloop en hergebruik)
Aannemer
Stebru
Impressie 'herenhuis' met gespleten stoeptegels in het onderste deel van de gevel. KOW
Intro —

In het plan HARMONIE van Blauwhoed, Stebru, RROG en KOW wordt de naoorlogse wijk De Hoven II getransformeerd tot een leefbare woonbuurt met kwaliteit en karakter, passend in het centrum van Capelle aan den IJssel.

Lees meer
Parkachtig wonen met een stedelijk randje
De oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet van De Hoven II met grootschalige en anonieme woonblokken- en parkeerhoven is met HARMONIE radicaal veranderd. In de nieuwe opzet komen verschillende stedenbouwkundige zones, kleinschalige strokenbouw en parkachtige openbare ruimtes waarin ontmoeten centraal staat.

Als overgang naar het centrum komt op de hoek van de Fluiterlaan en Roekstraat een appartementencomplex met een alzijdige, organische architectuur. Aan de ‘stedelijke rand’ van de Fluiterlaan komen in aansluiting op het appartementencomplex stadswoningen met een individueel karakter.

In het achterliggende binnengebied de ‘parkweide’ ontstaat een groene woonomgeving met grondgebonden herenhuizen en parkwoningen. Centraal in het plan ligt de ‘waterweide’ met een grote vijver in aansluiting op de bestaande singel. De vijver is functioneel als waterberging en versterkt de parkachtige en natuurlijke uitstraling.

Meer balans in de wijk
De Hoven II bestaat nu uit 12 gelijke portiekblokken, hiervan worden er twee getransformeerd. In totaal komen er 200 woningen in het plan terug; een mix van verschillende types eengezinswoningen, appartementen en gerenoveerde huur appartementen. Deze mix van huur- en koopwoningen zorgt voor meer balans in de wijk.

Eenheid en verscheidenheid
De HARMONIE vormt één architectonisch ensemble. Alle woningen zijn door KOW ontworpen met één veelal circulair materialenpalet en dezelfde stijlelementen. Door deze materialen en stijlelementen bij iedere woonvorm en sfeergebied op een ander manier toe te passen ontstaat een zeer divers beeld die tegelijk een sterke samenhang en eenheid vertoont. De stedenbouwkundige zones en stroken worden afgerond met in-het-oog springende kopwoningen en hoogteaccenten waarmee de wijk haar nieuwe identiteit etaleert naar de omgeving.

Circulair en energieneutraal
De bestaande flats zullen circulair worden gesloopt. Van de 53.000 ton aan vrijkomende materialen zal minimaal 95% worden hergebruikt. Een groot deel daarvan wordt direct of indirect verwerkt in de HARMONIE.

Alle nieuwbouwwoningen zijn gasloos en energieneutraal. Door bijvoorbeeld in de steenbouwkundige opzet al rekening te houden met oriëntatie benutten wij de dakvlakken optimaal om met zonnepanelen energie op te wekken. Zo maken we van de HARMONIE een kleine energiecentrale met warmtepompen en PV-panelen waarbij vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd.

In harmonie
Om de saamhorigheid te stimuleren worden de toekomstige bewoners al in een vroeg stadium door Blauwhoed uitgenodigd voor informatieavonden en ‘co-creatie-sessies’ om mee te denken over hun HARMONIE.

Als alles volgens planning verloopt, start de verkoop van de nieuwbouw van de eerste fase eind 2020. Medio 2021 worden dan gestart met de sloop van de portiekwoningen en de bouw van de nieuwe woningen. Het streven is dat HARMONIE voor het einde van 2023 helemaal klaar is.
Impressie appartementencomplex en bovenbenedenwoningen aan de Fluiterlaan
Overview plan HARMONIE in Capelle a/d IJssel
Impressie wonen aan het water in de HARMONIE

Een mix van verschillende types eengezinswoningen, appartementen en gerenoveerde huur appartementen zorgt voor meer balans in de wijk.

Impressie 'dekwoningen' HARMONIE
Impressie kop van 'waterwoning' in HARMONIE
Impressie penthouse op de 7e verdieping van het appartementengebouw in HARMONIE
Credits —
Impressie 'herenhuis' met gespleten stoeptegels in het onderste deel van de gevel. KOW