Hof van Spartaan Middenkavel

Wonen met een stads-sportief karakter in de nieuwe wijk Laan van Spartaan in Amsterdam West

Opdrachtgever(s)
BPD Gebiedsontwikkeling
Locatie
Jan van Galenstraat, Rinus Michelslaan, Laan van Spartaan, Amsterdam West
Ontwerp
KOW
Status
Gerealiseerd (2021)
Adviseurs
Goudstikker De Vries, DPA, Dijk&Co Landschapsarchitectuur
Aannemer
UBA
Intro —

KOW heeft voor BPD een nieuwbouw complex ontworpen met 193 appartementen variërend van 45 tot 186 m2, 10 eengezinswoningen en commerciële ruimte.

Lees meer
Hof van Spartaan Oost en West
Het door BPD ontwikkelde project ‘Hof van Spartaan’ komt in de nieuwbouwwijk Laan van Spartaan. Dit is een jonge, frisse woonwijk in het levendige Bos en Lommer, nét buiten de Ringweg A10. Het hart van de buurt bestaat vooral uit sportieve voorzieningen. Zoals voetbalvelden, een klimhal en een sporthal.

Hof van Spartaan bestaat uit de delen Oost en West. Deel Oost is ontworpen door KOW, deel West is ontworpen door Studioninedots. Beide delen zijn door KOW technisch uitgewerkt in BIM Revit tot op niveau LOD 400 (uitvoeringstekening) met KOW als coördinator van het BIM model.

Project Hof van Spartaan Oost bestaat uit het appartementencomplex ‘De Spartaan’ met een deel van 7 bouwlagen en een toren (52 m1) van 15 bouwlagen met in het totaal 193 huur- en koopappartementen, variërend van 45 m2 studio’s, maisonnettes van 65 m2 tot een penthouse van 186 m2. Het complex staat op een verhoogde plint met maisonnettes en ruimte voor winkels en/of buurtgerichte voorzieningen. De doorgaande plint zorgt voor een levendig straatbeeld in de Jan van Galenstraat en de Rinus Michelslaan.

Hof van Spartaan Oost bestaat verder uit een bouwdeel met 10 grondgebonden ‘dekwoningen’, met parkeren onder de woning en de buitenruimte op de 1e verdieping. Hof van Spartaan West bestaat uit een complex met 53 appartementen en een deel met 11 gebonden woningen.

Groen binnenhof boven parkeren
Hof van Spartaan Oost en West zijn gebouwd rond een groen binnenhof boven een halfverdiepte parkeergarage met 134 parkeerplaatsen. De door Dijk&Co ontworpen daktuin bestaat uit een privé en een openbaar deel, gescheiden door niveauverschil en plantenbakken met heggen. In het gemeenschappelijke deel komen ontmoetingsplekken met picknicksets en grote potten met bomen.

Architectuur
Het project Hof van Spaartaan toont meerdere gezichten. De hoogbouw van De Spartaan is uitgevoerd in rode baksteen met ronde hoeken met verwijzingen naar de stijl van de Amsterdamse School. Aan de Jan van Galenstraat is het complex van Studioninedots is opgebouwd uit witte kaders met een consequent doorgevoerde open-dichtverhouding met verticale en horizontale geleding. Overgang tussen oost- en west wordt gevormd door een complex met een wit geraamde voor een lichte, gemêleerde gemetselde gevel met dezelfde horizontale geleding als bij De Spartaan. Ook is het ritme van de verhoogte plint doorgezet in de drie complexen.

De grondgebonden woningen aan de Laan van Spaartaan zijn uitgevoerd in een lichte, gemêleerde baksteen met grote raampartijen en teruggelegen entreepui aan een stedelijke stoep. Het blokje met de 10 dekwoningen vormt een mooie overgang tussen de baksteen architectuur van de hoogbouw van De Spartaan en de strengere architectuur van de 11 grondgebonden woningen ontworpen door Studioninedots.

Geluidsbelaste locatie
De stedelijke zetting van het project tussen het spoor, de ringweg A10 en de Jan van Galenstraat leidt voor een aantal woningen tot een geluidsbelasting boven de ontheffingswaardes. Deze woningen zijn uitgevoerd met een geluidluwe gevel met een afsluitbare loggia, waardoor op een toelaatbare manier aan de doorspuibaarheid kan worden voldaan.

Duurzaam en comfortabel
Hof van Spartaan is duurzaam en comfortabel. Het project is gasloos en ‘all electric’ met CO2 gestuurde, gebalanceerde ventilatie met WTW en met LT vloerverwarming en warm water via het Amsterdamse stadswarmtenet. PV panelen leveren 33% van de gebouwgebonden elektriciteit. Een EPC van 0,25 voor de grondgebonden woningen – bij en eis van 0,4 - en een EPC van 0,7 voor complex met appartementen en commerciële ruimtes bij een eis van 1,0 voor een gecombineerd gebouw.

In bouwteam
Hof van Spartaan is in bouwteam uitgewerkt. In het najaar van 2018 is UBA Bouw gestart met de bouw, in het eerste kwartaal van 2021 zijn alle woningen opgeleverd. De bouwkosten van het project bedragen ca. € 41 miljoen, inclusief installaties, excl. BTW.
Gevelfragment De Spartaan
Hof van Spartaan aan de Jan van Galenstraat

De Spartaan refereert met ronde hoeken en ambachtelijk metselwerk aan de Amsterdamse School

Hof van Spartaan met links deel Studioninedots en rechts deel KOW
Impressie binnengebied met groen hof boven parkeren
Grondgebonden woningen aan de Laan van Spartaan
Credits —
Foto's
Bas Gijselhart BASEPHOTOGRAPHY
Impressies
Theo van Leur