Zorgpaviljoens Ipse de Bruggen Landgoed Ursula

Zorgpaviljoens in verbinding met de natuur

Opdrachtgever
Ipse de Bruggen
Locatie
Landgoed Ursula, Nieuwveen
Ontwerp
KOW
Status
In uitvoering
Adviseurs
Van de Laar, DWA, BBN, MOL, Bureau Bijkerk
Aannemer
Roosdom Tijhuis
Sluit
Intro —

In samenwerking ontworpen nieuwbouw van twee zorgpaviljoens met groepswoningen voor 2x 40 bewoners voor Ipse de Bruggen, inclusief interieur.

Lees meer
KOW heeft samen met de facilitaire- en zorgmedewerkers in een aantal interactieve VR-sessies een slimme woonvorm ontwikkeld voor twee paviljoens op het zorgterrein van Ipse de Bruggen in Nieuwveen.

We hebben hierin de juiste balans gevonden tussen gezamenlijk en privé in een aangename en rustige setting voor de bewoners en een efficiënte en veilige werkomgeving voor de medewerkers. Met goed overzicht en korte afstanden. Deze woonvorm wordt dan ook de nieuwe standaard voor de groepswoningen van Ipse de Bruggen.

De twee woonzorggebouwen op het zorglandgoed Ursula zijn bestemd voor 2 x 40 mensen met een verstandelijke beperking. In een groepswoning wonen 10 mensen; iedereen heeft een eigen studio en er is een gezamenlijke woonkamer. KOW tekende zowel voor de architectuur als het interieur.

In verbinding met de natuur
Onderzoek toont aan dat een natuurlijke omgeving kalmerend werkt. Vandaar dat is gekozen voor veel hout en een sterke verbinding tussen de natuur en de groepswoningen. Tussen de gebouwen komt een veilige, groene buitenruimte waar de bewoners samenkomen. Ook de verdiepingshoge kozijnen en de ruime balkons dragen bij aan een maximale buitenbeleving. Prettig voor de bewoners én de medewerkers.

Frisse gebouwen in het groen
KOW heeft voor Ipse de Bruggen een frisse, moderne en speelse paviljoens ontworpen. De gebouwen passen goed in de groene omgeving van Landgoed Ursula en staan in relatie tot de aanwezig en toekomstige zorgpaviljoens op het terrein. De horizontale geleding van de langgerekte gebouwen wordt op een speelse wijze onderbroken door een geparceleerde verdeling van de gevel, met een teruggelegen gevels ter plaatse van de gemeenschappelijke woonkamer. Deze teruggelegen delen bieden aanleiding voor de centrale entrees, toegang tot de buitenruimte en gelegenheid voor het aanbrengen van balkons.

We zijn in het ontwerp uitgegaan van een heldere gevel met lichtgrijs metselwerk en houten vlakken met verticale latten. Deze vlakken worden onderbroken door donkere, verdiepingshoge kozijnen. De balkonvloeren worden aan de buitenzijde afgewerkt met dezelfde steenstrips als gebruikt in de gevels. Hierdoor worden de balkons een plastisch element van de gevel. Dit wordt versterkt door de toepassing van hard glazen ballusters. Deze zorgen samen met de grote kozijnen voor veel natuurlijk licht en voor optimaal contact met de groene omgeving.

Programma voor de twee zorgpaviljoens
De paviljoens zijn bestemd voor kinderen, jeugdigen en (jong)volwassenen met een laagniveau, aan de bovenkant van ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (evmb). De bewoners hebben geen ernstige mobile beperkingen. De groepswoningen worden geclusterd met zes studio’s rond een gemeenschappelijke woonkeuken en woon/zitruimte welke separaat kunnen worden gebruikt. Alle bewoners krijgen een studio met een eigen badkamer van ongeveer 24 m2.

Interieur afgestemd op de doelgroep
KOW heeft samen met medewerkers van Ipse de Bruggen in een aantal interactieve VR-sessies de indeling, de inrichting en de afwerking ontworpen. Een overzichtelijk indeling met een goede balans tussen gezamenlijk en privé in een aantrekkelijke setting voor de bewoners en een efficiënte en veilige werkomgeving voor de medewerkers. De inrichting en aankleding wordt op de doelgroep afgestemd. Met een basis van natuurlijke, rustige kleuren en een aantal accenten. Zoals meubelstukken in effen, tertiaire kleuren en wandafwerking met natuurmotieven.

Prefab en energieneutraal
De paviljoens worden volledig prefab gebouwd door Roosdom Tijhuis in het systeem van Spaansen ‘Gevelklaar’ beton. Dat is een prefab betonnen casco mét prefab betonnen binnenwanden en gevelelementen. Door snel te bouwen in prefab wordt de overlast voor de omwonenden en de CO2 uitstoot beperkt.

De ‘Gevelklaar’ gevels worden fabrieksmatig compleet afgewerkt, inclusief kozijnen. De gevelisolatie wordt mechanisch bevestigd aan de betonnen ondergrond. Het RoboBrick systeem van Vandersanden is wezenlijk onderdeel van ‘Gevelklaar‘. Keramische steenstrips worden met een specifiek ontwikkelde robotstraat geautomatiseerd aangebracht op de isolatie. Het hele productieproces is traceerbaar en vindt plaats in een geconditioneerde omgeving (temperatuur en luchtvochtigheid). Dit garandeert een constante en hoge kwaliteit.

Het woonzorgcentrum wordt duurzaam, gasloos en gezond. De gebouwen voldoen aan de eisen van BENG en zijn zelfs energieneutraal. De ‘all-electric’ gebouwen wordt verwarmd én gekoeld via een elektrische warmte pomp met een bodem WKO installatie. Warmte wordt teruggewonnen uit de gebalanceerde ventilatie en uit het douchewater (WTW). Een dak vol zonnepanelen levert evenveel elektriciteit als nodig is voor de gebouwgebonden voorzieningen. Deze maatregelen zorgen voor een gezond binnenklimaat én voor een gezonde exploitatie.
Sluit
Impressie westgevel zorgpaviljoen A in het park aan de vijver
Situatie met zorgpaviljoens A en B
Sluit
Isometrie van de zorggebouwen

Een aantrekkelijke setting voor de bewoners en een efficiënte en veilige werkomgeving voor de medewerkers.

Sluit
Ontwerpproces zorgwoningen; moodboarden, schetsimpressies en VR-ontwerpsessies met de medewerkers van Ipsen de Bruggen in een virtuele muck-up studio
Sluit
Impressie interieur gezamenlijke woonkamer woongroep
Sluit
Impressie gemeenschappelijke woonkamer groepswoning begane grond
Sluit
Plattegrond begane grond en 1e verd. paviljoen A met 8 groepswoningen
Credits —
Afbeeldingen
KOW