Samen zagen markeert de houtbouw en samenwerking in Casa Vita

Datum
9 nov '23
Categorie
KOW in de pers
Projecten KOW
Eltjo Bouwman, Yvonne Brugmans, Wout van Alphen en John de Beijer zagen samen voor Casa Vita
Artikel —

Gister is op ludieke wijze aandacht besteed aan de plaatsing van de eerste houten CLT-elementen in Casa Vita. Op de bouwplaats zaagden Eltjo Bouwman (Blauwhoed), Yvonne Brugmans (De Goede Woning), Wout van Alphen (Gemeente Pijnacker-Nootdorp) en John de Beijer (Giesbers Ontwikkelen en Bouwen) een paal door. Met deze zaaghandeling werd de samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen bekrachtigd en het startschot gegeven voor de houtbouw.

In het centrum van Pijnacker-Nootdorp ontwikkelt Blauwhoed, samen met De Goede Woning, Casa Vita; twee houten woongebouwen in een natuur-inclusieve setting. In het ene blok komen 34 huurappartementen, in het andere 67 koopappartementen en een buurtkamer. Het ontwerp is van KOW en Urban Synergy, TWIN deed de engineering. Casa Vita wordt momenteel gebouwd door Giesbers Wijchen.

Projectteam Casa Vita bij de start bij de houtbouw Casa Vita Yvonne Brugmans (Goede Woning), Joris Burggraaff (Blauwhoed), Sebastiaan Jansen (KOW), Eltjo Bouwman (Blauwhoed), Wout van Alphen (gemeente) en John de Beijer (Giesbers)

Sebastiaan Jansen, architect en creatief directeur bij KOW: “Voor Casa Vita hebben we een gezonde leefomgeving ontworpen; een houten gebouw in een groene omgeving. Hout is een natuurlijk materiaal dat uitstekend past bij onze ambitie om op een duurzame en circulaire manier te bouwen. Het is ook een ‘warm’ product dat meer comfort biedt en van nature plezieriger aanvoelt dan steen en beton en vormt een slimme keuze die goed is voor bewoners, voor de omgeving het milieu.”

Hout wordt in Casa Vita niet alleen toegepast in de CLT (cross laminated timber) constructie, maar ook als afwerking van de gevel. Hiervoor wordt hout van afgedankte meerpalen gebruikt dat op de prefab gevelelementen worden aangebracht. Het onbewerkte hout geeft Casa Vita een warme en natuurlijke uitstraling.

Casa Vita wordt een plek waar gezondheid en duurzaamheid samenkomen. Het project wordt ook sociaal duurzaam. Starters, gezinnen en ouderen komen straks samen in de buurtkamer en gedeelde tuin. “Om dit te faciliteren doneren we vanmiddag als projectteam allerlei tuingereedschap. Omdat we graag spijkers met koppen slaan krijgen de toekomstige bewoners van ons een grote houten hamer,” voegt Sebasitaan lachend toe.

CLT constructie en gevelelementen met gebruikte meerpalen

CLT constructie en gevelelementen met gebruikte meerpalen

Advies Urban Synergy en tuingereedschap voor de toekomstige bewoners

Bijdrage KOW

Realiteit en virtual reality

Impressie Casa Vita aan de Meidoornlaan. KOW

Impressie Casa Vita aan de Meidoornlaan

Het was gezellig in Pijnacker…