De gemeente Rijswijk heeft ontwikkelaar en bouwer Schouten geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van het woningbouwprogramma Deelplan 18 van Sion in RijswijkBuiten. Met de groene en waterrijke opzet en een grote diversiteit aan duurzame woningen past het door KOW en RROG ontworpen plan ‘ParkEiland’ helemaal in de prachtige gebiedsontwikkeling van RijswijkBuiten.
Op de cultuurhistorie locatie van voormalig klooster en buitenplaats vormt Deelplan 18 met de andere eilanden van Sion Zuid één van de parels van RijswijkBuiten. De ligging aan het vaarwater biedt ruimtelijke én commerciële kwaliteit. Schouten ontwikkelt ParkEiland daarom voor het hogere segment van de woningmarkt.
Stedenbouwkundige opzet
ParkEiland verbind en onderscheid zich als een tuinkamer in de tuin van de buitenplaats. In de stedenbouwkundig opzet is de allegorie gebruikt van oude buitenplaatsen en landgoederen om een collectieve buurt vorm te geven; met een ‘poort’, een ‘voorhof’ en het ‘landhuis’.
De poort in de Loofgang met de 8 Herenhuizen en de achtergelegen landschappelijke brug ontsluiten het hof van het eiland. De hofstructuur is symmetrisch van opzet en bestaat uit een erfinrichting waarlangs het parkeren is voorzien in een groene omgeving aan een collectieve tuin. Met aan de ene kant 8 twee-onder-één kappers en aan de andere kant 11 rijwoningen met verschillende beukmaten. Aan het einde van de hof staan twee watervilla’s. Deze vormen de beëindiging van het eiland. Tussen de villa’s ligt een collectief terras aan het water, met zicht op de historische schoorsteen en de waterpartijen van Sion.
Identiteit en beeldtaal
Om de eenheid van de architectuur van de verschillende woningtypes te behouden zijn de volumes, gevelritmes en open/dicht verhoudingen sterk aan elkaar verwant en versterken langskappen de samenhang. Alle woningen hebben op de zon-georiënteerde zijde van het zadeldak een volledig pv-dak. De andere zijde van het zadeldak is uitgevoerd met een bijpassende donkere keramische pan.
De architectuur van het eiland heeft een kenmerkende identiteit met een moderne beeldtaal. Er is een sterke samenhang tussen stedenbouw, architectuur en landschap. De materialen en kleuren vormen een passend palet bij de groene natuurlijke omgeving. Alle gevels zijn opgebouwd uit beige gemêleerde bakstenen en donker gebeitste houten delen. Duurzame materialen die mooi verouderen. Overstekken, luifels en pergola’s van hout vormen de verbindende elementen. De schoorstenen zijn beeldbepalende elementen in de ritmiek van het straatbeeld.
Vanuit een architectonische ‘toolbox’ kunnen verschillende elementen worden samengesteld. Zo worden erfafscheidingen, vlonders en tuinkasten een integraal ontworpen onderdeel van de woningen en wordt ‘wildgroei’ voorkomen. Ook de optionele uitbouwen, erkers en veranda’s zijn in samenhang ontworpen en kunnen eveneens uit deze toolbox door kopers samengesteld.
Nul op de Meter
Alle woningen zullen worden uitgevoerd als Nul op de Meter-woningen. Het idee is dat de voor het concept benodigde duurzame maatregelen, zoals warmtepomp, bodemlussen, monitoringssysteem, omvormer en PV-panelen worden gefinancierd door een externe partij. De kopers huren deze installaties met de mogelijkheid tot koop.
Schouten vindt het van belang dat kopers ook individuele meer- en minderwerk keuzes kunnen maken binnen het duurzaamheidsconcept. Zo kunnen zij de woning verder op hun eigen duurzame wijze inrichten met bijvoorbeeld een oplaadpunt elektrische auto, opslagbatterijen voor lokale opslag opgewekte energie en een groen sedum dak op de platte daken van de berging en de uitbouw.
De woningen gaan naar verwachting rond de zomer van dit jaar in de verkoop.
Op de onderstaande impressies: 1. de ‘Watervilla’s ’, de eindwoningen van ParkEiland, 2. ‘de entree van het eiland’, de landschappelijke brug en waterplek, de collectieve tuin, de woningen en het erf, 3. ‘de Loofgang’, met de entree tot het eiland tussen de rijwoningen