Slim Huisvestingsconcept zorgpaviljoens Westerpolderweg

Datum
20 okt '24
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Impressie zorgpaviljoen Westpolderweg
Artikel —

KOW heeft samen met de medewerkers in een aantal interactieve VR-sessies een slimme woonvorm ontwikkeld voor de groepswoningen van Ipse de Bruggen. Onlangs werden de eerste twee zorgpaviljoens gebaseerd op het Huisvestingsconcept opgeleverd en is de bouw gestart van nog eens vier zorggebouwen aan de Westerpolderweg. De energieneutrale paviljoens worden door Roosdom Tijhuis in prefab gebouwd.

Situatie Landgoed Ursula Nieuwveen met zorgpaviljoens Muggenlaan (achter) en paviljoens Westerpolderweg (voor)

Slim Huisvestingsconcept als nieuwe standaard
Miriam Michon, architect bij KOW: “Samen met facilitaire- en zorgmedewerkers hebben we door middel van diverse overleggen, referentiebezoeken en VR-sessies ‘bouwstenen’ voor de studio’s en de gezamenlijke ruimtes ontwikkeld. Deze bouwstenen kunnen op verschillende manieren worden geschakeld en uitgebreid en zijn geschikt voor verschillende doelgroepen. We hebben hierin de juiste balans gevonden tussen gezamenlijk en privé in een aangename en rustige setting voor de bewoners en een efficiënte en veilige werkomgeving voor de medewerkers met goed overzicht en korte loopafstanden.”

Bouwsteen zorgstudio met gevel

Kwaliteit met minder ontwikkeltijd en bouwkosten
“Door deze concept innovatie wordt er bespaard op ontwikkeltijd en bouwkosten en kan optimale zorg geleverd worden”, vervolgt zorgarchitect Miriam Michon. “Door in de maatvoering, uitwerking en indeling al rekening te houden met toekomstige aanpasbaarheid, garanderen we een lange levensduur en mogelijke functiewijzigingen in de toekomst. Zo kunnen twee studio’s in de toekomst eenvoudig geschakeld worden tot één appartement.”

Plattegrond zorgpaviljoen met 10 studio’s en 2 huiskamers

Zorgpaviljoens aan de Westerpolderweg
De vier nieuwe zorgpaviljoens aan de Westerpolderweg bieden woon- en zorgruimte aan twee groepen van 10 bewoners. Iedere bewoner heeft een eigen studio met eigen sanitair, met per groep een gezamenlijke woonkamer en per gebouw een spreekkamer, snoezelruimte en een grote badkamer met bad. De paviljoens zijn ruim opgezet aan de rand van het terrein omgeven door grote volwassen bomen. Door de gebouwen verschillend te verdraaien ontstaat er een meer besloten binnengebied. De rustige setting past goed bij de doelgroep: bewoners in diverse leeftijden met een zware verstandelijke beperking en vaak ook lichamelijke beperking (EVB en EVB+). Doordat de gebouwen eenlaags zijn, hebben alle bewoners eenvoudig toegang tot de buitenruimte.

Isometrie huiskamer met zorgstudio’s zorgpaviljoen

Interieur afgestemd op de doelgroep
KOW heeft samen met medewerkers van Ipse de Bruggen de indeling, de inrichting en de afwerking ontworpen. De indeling is overzichtelijk met een goede balans tussen gezamenlijk en privé in een aantrekkelijke setting voor de bewoners en een efficiënte en veilige werkomgeving voor de medewerkers. Inrichting en aankleding worden op de doelgroep afgestemd, met een basis van natuurlijke, rustige kleuren en een aantal accenten. De gezamenlijke huiskamer vormt het hart van de woning; met twee woonkamers, waarvan één afsluitbaar en een keuken. De keuken is, naar gelang de bewoners, open of gesloten achter glas, met een goed overzicht over beide delen van de woonkamer.

Impressie interieur huiskamer Westerpolderweg

Prefab gebouwd met eigen identiteit
De paviljoens worden volledig prefab gebouwd door Roosdom Tijhuis in het ‘Gevelklaar’ systeem van Spaansen. Dat is een prefab betonnen casco met zowel prefab binnenwanden als prefab gevelelementen. Door snel te bouwen in prefab wordt de overlast voor de omwonenden en de CO2 uitstoot beperkt. De gevelelementen worden fabrieksmatig compleet afgewerkt, inclusief kozijnen. Keramische steenstrips van Van der Sanden worden door middel van een robotstraat aangebracht. Doordat de keuze voor dit systeem al in het schetsontwerp vastlag, hebben we het ontwerp kunnen optimaliseren op de modulematen en detaillering van het systeem. De robotstraat maakt het mogelijk om bijzondere metselwerkverbanden toe te passen, zonder dat arbeids- en kostenverhogend werkt. Met voor elk gebouwen een eigen vlakverdeling en metselwerkverband: staand bij gebouw 1, gevlochten bij gebouw 2, gestrekt bij gebouw 3 en staand tegelverband bij gebouw 3.

Elk gebouw zijn eigen identiteit

Energieneutraal
Het woonzorgcentrum wordt duurzaam, gasloos en gezond. De gebouwen voldoen aan de eisen van BENG en zijn zelfs energieneutraal. De ‘all-electric’ gebouwen wordt verwarmd én gekoeld via een elektrische warmte pomp met een bodem WKO installatie. Warmte wordt teruggewonnen uit de gebalanceerde ventilatie en uit het douchewater (WTW). Een dak vol zonnepanelen levert evenveel elektriciteit als nodig is voor de gebouwgebonden voorzieningen. Deze maatregelen zorgen voor een gezond binnenklimaat én voor een gezonde exploitatie.