Stationskwartier trapt nieuwe woonbuurt af: De Wijck

Datum
12 jun '23
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Aandacht voor De Wijck in Zwijndrecht. KOW
Aandacht voor De Wijck in Zwijndrecht
Artikel —

Vorige week woensdag hebben de gemeente Zwijndrecht en projectontwikkelaar Van Wijnen een feestelijke start gegeven aan de ontwikkeling van 55 nieuwe woningen in het Stationskwartier in Zwijndrecht. De nieuwe woningen zijn onderdeel van de nieuwbouwproject ‘De Wijck’. In het gezelschap van geïnteresseerden en omwonenden hebben wethouder Robert Kreukniet en Arjan van Meijeren (Directeur Projectontwikkeling Van Wijnen West) het XXL projectbord onthuld waarop de eerste impressies te zien zijn van de verschillende eengezinswoningen en appartementen. Daarnaast vond het Diztrikt Café De Wijck plaats waarbij men in een participatieparcours werd meegenomen langs de plannen van de nieuwe woonbuurt en uitgenodigd werd mee te denken over onderdelen van het plan.

Sjoerd Broek geeft toelichting tijdens de participatiemiddag. KOW

Sjoerd Broek geeft toelichting tijdens de participatiemiddag

De Wijck is het eerste nieuwbouwproject die de verbeterslag van het Stationskwartier in Zwijndrecht mag inluiden. Hier kan men straks splinternieuw wonen in de buurt van het station en voorzieningen, met een centrale ligging in Zwijndrecht en verschillende steden binnen handbereik. Om precies te zijn zal De Wijck op het lege terrein op de hoek van de Koninginneweg en Jan Steenstraat worden gerealiseerd. In totaal komen er 55 hoogkwalitatieve woningen in een industriële architectuur ontworpen door KOW architecten. De groene openbare ruimten en het Wijckcafé hebben een centrale rol in het ontwerp gekregen zodat dit een fijne plek wordt om in te spelen en elkaar te ontmoeten. Het woonprogramma beslaat 20 eengezinswoningen en 35 appartementen van verschillende soorten, maten en prijscategorieën. Circa 30 woningen zullen qua prijsniveau onder de NHG-grens vallen. Naar verwachting gaat De Wijck het eerste kwartaal van 2024 in verkoop.

Impressie ‘De Wijckkamer’ aan het Stationsplein. KOW

Impressie ‘De Wijckkamer’ aan het Stationsplein

Duurzaam
Arjan Van Meijeren (Directeur Projectontwikkeling Van Wijnen West) is trots op de nieuwe plannen: “Begin dit jaar heeft Van Wijnen deze aanbesteding gewonnen met een ambitieus, stads en groen opgezet plan. Door het bijzondere concept krijgt het plan een eigen uniek karakter. Alle woningen in het plan worden duurzaam ontwikkeld en gebouwd. Het grootste deel van de woningen is betaalbaar, onder de NHG-grens. Gecombineerd met een grote variatie in woningaanbod, verwachten wij straks een diverse mix aan nieuwe bewoners te mogen verblijden en welkom te heten in De Wijck.”

Impressie binnenhof De Wijck. KOW

Impressie binnenhof De Wijck.


Variëteit

Ook wethouder Robert Kreukniet is blij met de 55 nieuwe woningen. “Goed om te zien dat dit braakliggende terrein eindelijk een mooie invulling krijgt. Zwijndrecht bouwt door, met De Wijck wordt de start gemaakt in de ambitie en transformatie die we voor ogen hadden voor het Stationskwartier.”

Woningtypes De Wijck in Zwijndrecht. KOW

Woningtypes De Wijck in Zwijndrecht

Architectuur
Sebastiaan Jansen, architect en creatief directeur bij KOW architecten sluit zich hierbij aan: “Met het team zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe identiteit voor het Stationsplein. De Wijck vormt straks de ‘Poort van Zwijndrecht’. De architectuursignatuur is modern eigentijds, passend in een industriële tuinstadsfeer maar daarbij ook geluidsluw ontworpen, zodat bewoners hier uiteindelijk ook echt kunnen thuiskomen en ontspannen. De industriële beeldtaal wordt doorgezet in het ontwerp van de buitenruimten. Begroeide gevels en pergola’s geven het plan een aantrekkelijk, groen karakter.”

Impressie De Wijck aan het Stationsplein in Zwijndrecht. KOW

Impressie De Wijck aan het Stationsplein in Zwijndrecht