Studentenwoningen Leemanstoren feestelijk geopend

Datum
24 mei '19
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Entree/westgevel Leemanstoren (links) en toegang tot de ‘common room’
Artikel —

Met een klap op de gong, het openknippen van een kleurige vlag en een kunstzinnige afdaling is donderdag 23 mei de Leemanstoren feestelijk geopend. Met het nieuwe complex heeft Den Haag er in één keer ruim 480 studentenwoningen bij.

Feestelijke opening Leemanstoren

Gestoffeerd en ingericht
KOW heeft in opdracht van ontwikkelcombinatie Ten Brinke Slot Projectontwikkeling & Plegt Vos Bouwgroep voor studentenhuisvester DUWO de woontoren met 481 studentenwoningen ontworpen. Het 70 meter hoge gebouw staat op de campus van de Haagse Hogeschool, vlakbij station Hollands Spoor. Met op elk van de 22 verdiepingen 22 ingerichte en gestoffeerde studio’s van ongeveer 21 vierkante meter, compleet met eigen sanitair en kookgelegenheid.

Ingerichte studentenwoning in de Leemanstoren

DUWO gaat de woningen verhuren voor 348 euro, incl. serviceparket, met aftrek van huurtoeslag. De plint is gereserveerd voor gedeelde voorzieningen, zoals een wasruimte, een gezamenlijke woonkamer en fietsenberging.

Kloek en stoer
De toren is door KOW ontworpen met een klassieke opbouw van plint, midden en top. Het metselwerk geeft het gebouw een kloek karakter die passend is bij de omgeving. Daarnaast geven de witte aluminium kaders de gevel een bepaalde openheid. Deze kaders worden naar boven toe hoger waardoor de openheid toeneemt. De gevels worden beëindigd door het koppelen van de kaders op de bovenste drie bouwlagen.

Leemanstoren op campus Haagse Hogeschool nabij de Callandkade

Common Room
De gemeenschappelijke ruimte is ontworpen in samenwerking met studenten Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Vorig jaar schreef DUWO een ontwerpopdracht uit voor een ‘Common Room’ in een studentencomplex, waarvoor 20 studenten ideeën aanleverden. De Common Room in de Leemanstoren bestaat uit twee delen: een ontmoetingsplaats bij de koffieautomaat en een bibliotheekruimte, waar studenten kunnen studeren. De twee ruimtes kunnen ook worden samengetrokken voor bijvoorbeeld een feestje.

Duurzaam
De Leemanstoren is het eerste studentencomplex van DUWO waar bewoners per woning afvalbakken voor gescheiden inzameling hebben. Het gaat hier om een samenwerkingsproject met de gemeente Den Haag voor de inrichting van een milieustraat. Ook in andere opzichten is het gebouw duurzaam: zonnepanelen zorgen voor stroomopwekking en het gebouw is aangesloten op de stadsverwarming.

Studieruimte in de ‘Common Room’ van de Leemanstoren