Voortgang CO-Green’s Stadstuin Overtoom en Spoorstrook Zuid XL

Datum
14 aug '17
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Artikel —

Het CO-Green project Stadstuin Overtoom nadert zijn voltooiing. De Warmtetuin is opgeleverd en ERA Contour is bezig met de afbouw van de Aardetuin; het laatste woonblok in deze unieke klimaatneutrale wijk.

Het door KOW ontworpen herontwikkelingsproject bestaat uit zes blokken gelegen in een autoluwe en groene ‘stadstuin’ in Nieuw-West. Op de plaats van 352 verouderde flatwoningen worden hier ruim 470 koop- en huurwoningen gerealiseerd. Het woningaanbod van de Aardetuin bestaat uit 69 koopappartementen en 16 koop eengezinswoningen in de prijsklasse van € 127.000,- tot € 326.500,- en 17 vrije sector huurappartementen van woningstichting Eigen Haard. Nog voor het einde van het jaar kunnen de nieuwe bewoners hun woning gaan inrichten.

Stadstuin Overtoom is bijzonder omdat het uitgaat van volledig klimaatneutraal slopen, bouwen en wonen. De CO-Green initiatiefnemers Eigen Haard, ERA Contour, Oranje en KOW er in zijn geslaagd om de duurzame maatregelen kostenneutraal te realiseren, zonder meerkosten voor de bewoners. Dit is mogelijk doordat de vier partijen samenwerken volgens het CO-Green concept; door vergaande ketenintegratie en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het eindresultaat wordt geld bespaart dat wordt ingezet om de duurzame maatregelen te realiseren.

Op de onderstaande afbeeldingen: 1. Aardetuin hoek Thorn Prikkerstraat/Jan Vethstraat, 2 en 3. Parkeerdek Aardetuin

20170724 StTuinOvertoom (21) verkl
20170724 StTuinOvertoom (28) verkl
20170724 StTuinOvertoom (30) verkl
 
De succesvolle formule van CO-Green wordt momenteel doorgezet in het project Spoorstrook Zuid XL. Aan de Jan Tooropstraat wordt, in aansluiting op de Aardetuin, door het samenwerkingsverband een woonblok met 98 duurzame huurwoningen gebouwd.
 
Met de ‘bouwstenen methodiek’ van Stadstuin Overtoom is op een efficiënte het blok samengesteld met verschillende woningtypes in verschillende prijsklassen. De plint aan de Jan Tooropstraat is geschikt voor commerciële functies en woon/werkwoningen. Parkeren vindt net als bij de Aardetuin plaats op het maaiveld onder een semi-open dek. Het complex is alzijdig ontworpen met elementen uit de architectonische toolbox.
 
Op de onderstaande afbeeldingen: 4. Spoorstrook Zuid XL in uitvoering, 5. Impressie Spoorstrook Zuid XL aan de Jan Tooropstraat
20170724 Spoorzone XL verkl
2148_stadstuin_a2_01verkl