10 ‘Low Tech’ tips voor scholen bij warm weer

Datum
26 jun '23
Categorie
Alle categorieën
Organisatie KOW
Artikel —

Bij temperaturen van boven de 25 graden is het voor kinderen een stuk lastiger om de aandacht bij de les te houden en voor leerkrachten om les te geven. Een te warme school is ongezond en kan in extreme gevallen zelfs leiden tot uitdrogen en onwel worden. Daarom heeft Guido Bekink, duurzaamheidsadviseur bij KOW en betrokken ouder, 10 ‘Low Tech’ tips op een rijtje gezet om die laatste weken veilig en gezond door te komen.

Aanpassen van het gebouw voor een koeler binnenklimaat, in volgorde van de meeste impact
Veel oudere scholen hebben geen airconditioning en ook bij nieuwere scholen is het koelend vermogen meestal maar beperkt tot een koeling van 3 tot 5 graden. Daarom zijn onderstaande tips vanuit comfort, maar ook vanuit energiebesparing, ook van toepassing op nieuwere schoolgebouwen.

Tip 1: Zomernacht ventilatie; zet zoveel mogelijk deuren en (dak)ramen open in avond en nacht. Let hierbij op inbraakwering, instelling van inbraakalarm en inregenen.
Tip 2: Laat het tochten, open ramen aan de schaduwkant volledig, zet klasdeuren open en zet ramen aan de zonkant op een kier/kiepstand (met zonwering). Let op het draaien van de zon gedurende de dag en pas de zonwering en open ramen en deuren daarop aan. Als het gebouw airconditioning heeft, hou dan ramen en deuren gesloten en zet temperatuur op 24-25 graden Celsius. Wanneer je de airco te hard zet, is het verschil tussen binnen en buiten te groot en kunnen kinderen onwel worden.
Tip 3: Doe de gordijnen of zonwering dicht bij lokalen die vol in de zon zijn gedurende de warmste uren van de dag. Buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering.
Tip 4: Maak platte daken nat en houdt ze nat. (NB. let op bij zonnepanelen, deze niet besproeien!)
Tip 5: Zet warmteproducerende verlichting, computers, printers en andere apparaten zo veel mogelijk uit of in een aparte kamer.
Tip 6: Laat ventilatoren draaien over ijsaccus (van die blauwe voor in een koelbox).

Watergevecht in Zetten. Foto Erik van ’t Hullenaar

Aanpassen rooster en gedrag
Het schoolbestuur kan een tropenrooster instellen bij extreem warm zomerweer. De Arbowet geeft hiervoor geen maximumtemperatuur aan, alleen dat de temperatuur geen gevaar mag opleveren voor de gezondheid van leerlingen en leraren. De GGD geeft het volgende advies over de buitentemperatuur (gemeten in de schaduw):

25+: geen sterke inspanning in de zon of andere hete plaats;
28+: helemaal geen inspanning in de zon of andere hete plaats;
30+: helemaal geen inspanning, ook niet in de schaduw.

Wanneer je werken in de warmte niet kunt voorkomen, let dan op het volgende:

Tip 7: Begin zo vroeg als mogelijk, overweeg een continurooster, bijvoorbeeld tussen 7.00 en 13.00 uur.
Tip 8: Maak buitenlokalen in de schaduw van bomen of creëer schaduw door bijvoorbeeld een partytent.
Tip 9: Pas het rooster en/of locatie van het buitenspelen aan, niet in de volle zon tussen buiten 12.00 en 16.00. Zorg voor zonnebrand en laat kinderen zich insmeren, laat ze spelen met water, laat ze een pet of hoed dragen (wel weer af in de klas)
Tip 10: Laat kinderen in de klas hun polsen nat maken, gebruik een vochtige handdoek voor in de nek, doe schoenen en sokken uit, laat kinderen veel drinken.

Dus kinderen en leerkrachten; nog even volhouden! KOW wenst jullie alvast een fijne vakantie!