Bezoek Transformatie Boschdijk Veste op de Dag van de Bouw

Datum
16 jun '23
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Impressie Transformatie Boschdijk Veste
Artikel —

Boschdijk Veste is typisch een jaren ’80 kantoorgebouw in Eindhoven dat naar ontwerp van KOW wordt getransformeerd naar 240 duurzame studentenstudio’s. Hierbij wordt de bestaande structuur van het gebouw en zijn prefab gevels, optimaal hergebruikt. Daarnaast wordt het gebouw uitgebreid.

Tijdens de dag van de bouw op zaterdag 17 juni 2023 kun je tussen 10:00 en 14:00 een kijkje komen nemen bij het project aan Zernikestraat 1, 5612HZ Eindhoven. Daar werkt aannemer Houta in opdracht van Xior Student Housing aan de transformatie van het 8.500 m2 grootte kantoorpand.

Menno Voss, architect bij KOW, over het ontwerp: “De uitstraling van het gebouw is gedateerd. Maar de Boschdijk heeft een stadse allure door het verticale ritme in de gevels. De nieuwbouw moet van dezelfde kwaliteit gebruik maken. De straatwand wordt gesloten, met dezelfde ritmiek maar wel met een eigen gezicht. De bestaande wand aan de Boschdijk wordt met gelijke hoogte en gelijke diepte van de massa verlengd richting de hoek met de Zernikestraat. In de nieuwe gevel die hierdoor ontstaat wordt op architectonische wijze geleding in de gevel aangebracht.”

Impressie bestaande en nieuwe situatie

De Boschdijk Veste is aantrekkelijk voor studentenhuisvesting vanwege de nabijheid van het centraal station, het stadscentrum, de TUe, Fontis, Suma, de Rooie Pannen en Strijp-S. De ontwikkeling realiseert plekken voor ontmoeting tussen bewoners onderling door gemeenschappelijke binnen en buitenruimten. De nieuwbouw op de hoek sluit de straatwand van de Boschdijk waardoor het woonmilieu erachter sterk verbeterd wordt t.a.v. geluid en luchtkwaliteit. Ook ontmoeting met de buurtgenoten wordt gefaciliteerd dmv daan aanleg van een publiek toegankelijk pocket park. Er is sprake van maximale vergroening van de buitenruimte. De vergroening van het terrein zal ervoor zorgen dat het gebied totale metamorfose ondergaat. Van een grauwe, versteende stad naar een levendige groene omgeving.

Impressie binnengebied

Plattegronden begane grond en 1e verdieping