153 woningen rond een groen en waterbergend binnenhof

Datum
28 jan '22
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Impressie binnenhof Leytsche Hof
Artikel —

Nabij het nieuwe centrum van Leidschendam wordt door de combinatie BDP en WDevelop het wooncomplex de Leytsche Hof ontwikkeld met 153 huur- en koopwoningen. Met appartementen in de hoogbouw aan de Oude Trambaan, royale herenhuizen langs de nieuwe gracht aan de Schoorlaan en boven-beneden woningen aan de Rijnlandstraat en de Landscheidingstraat.

Moderne interpretatie van de ‘Hollandse waterstad’
KOW heeft samen met RRog Leytsche Hof ontworpen als een semi-gesloten bouwblok rond een gemeenschappelijke binnentuin boven parkeren. De vijf plandelen zijn in samenhang ontworpen maar onderscheiden zich door verschillende hoogtes, platte en hellende daken en metselwerk in verschillende kleuren, structuren en verbanden. De overkoepelende architectuur is geïnspireerd op historische grachtenpanden en pakhuizen.

KOW architect André Kroese: “De architectuur van de Leytsche Hof is een moderne interpretatie van de ‘Hollandse waterstad’. Met klassieke elementen zoals een verticale geleding, afwisseling in breedtes van panden en een heldere plint-midden-top opbouw gecombineerd met een strakke hedendaagse detaillering. Op deze manier ontstaat er met modern vakmanschap een frisse versie van een klassiek thema.”

Impressie overview Leytsche Hof richting Damcentrum

Natuurlijk. Stedelijk. Leven
We hebben de Leytsche Hof ontworpen vanuit het concept van Natuurlijk. Stedelijk. Leven. Hiermee willen we het leven in de stad verbeteren met een architectuur die voelt als een tweede natuur en bijdraagt aan het welzijn van bewoners en gebruikers. André Kroese licht toe: “Voor een aantrekkelijk stedelijk woonmilieu is een goede aansluiting van de woning op de straat van cruciaal belang. In Leytsche Hof is hier veel aandacht aan besteed. Zo hebben de woningen aan de Rijnlandstraat een leefkeuken aan de straat met aan het trottoir een zitelement in de avondzon. Binnen en buiten worden op deze manier met elkaar verbonden. Dit zorgt voor interactie tussen bewoner en passant en draagt zo bij aan het verbeteren van het stedelijk leven. De klimplanten in de bakken naast de voordeur zorgen voor vergroening van de straat.”

Fragment van de herenhuizen aan de Schoorlaan

Waterbergende binnentuin boven parkeren
Het groene en waterrijke binnenhof wordt natuurlijk een fantastische plek waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kunnen ontspannen. De binnentuin is klimaatadaptief en waterbergend met een bassin van 75 m3 en bestaat uit twee zones die met elkaar worden verbonden door een promenade. Er is een zone waar water en waterplanten centraal staan. De andere zone is natuurlijk en groen. In de tuin komen verschillende sport- en spelplekken, wandelroutes en zitjes. Onder het binnenhof komt een 2-laagse parkeergarage met plaats voor 160 auto’s.

Doorsnede over het binnenhof met rechts de Schoorlaan

Het nieuw elan van Leidschendam
Het centrum van Leidschendam heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan. De onsamenhangende bebouwing uit verschillende tijdsperiodes zijn samengesmeed tot een aantrekkelijk centrum met heldere gesloten bouwblokken met een pandsgewijze opbouw. Leytsche Hof vormt het sluitstuk van deze ontwikkeling. De 14-laagse toren op de hoek van de Oude Trambaan en Rijnlandstraat markeert de entree naar het centrum en draagt zo bij aan het nieuwe elan van Leidschendam.

Impressie Leytsch Hof hoek Oude Trambaan en Rijnlandstraat

Overzicht en aantallen Leytsche Hof

In verkoop, in bouwteam
Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg ingestemd met het plan voor de Leytsche Hof en zijn de woningen in de verkoop gegaan. Het plan wordt in bouwteam met RRog, de adviseurs Swinn, DGMR, ZRi, Galjema en aannemer Batenburg uitgewerkt in BIM Revit met KOW als beheerder en coördinator van het integrale model. De geplande start bouw is rond de zomer van 2022.

Fotomontage impressie Leytsche Hof in het vernieuwde centrum van Leidschendam met door KOW ontworpen projecten