“Zo wil je als kind wel wonen in Amsterdam”. Naar aanleiding van het uitkomen van ‘De groene architectuurgids van Amsterdam’ waarin het Stadstuin Overtoom als ‘Groene trendsetter’ is opgenomen, vertelt KOW-architect René Buur in de film over de integrale duurzame aanpak van het project en de weg daarnaar toe.
“We hebben Stadstuin Overtoom energetisch, ecologisch en sociaal duurzaam gemaakt in een tijd waarin duurzaamheid vooral een energievraagstuk was. Door dat sloper/amoveerde Oranje al vanaf het begin deel uit maakte van het consortium CO-Green kon 98% van het uitkomende materiaal worden gerecycled, waarvan een groot deel direct in Stadstuin Overtoom”.
De groene architectuurgids van Amsterdam wordt maandagavond 26 september gepresenteerd in Pakhuis De Zwijger tijdens een thema-avond over verduurzaming.
Stadstuin Overtoom heeft een belangrijke functie vervuld als wegbereider voor een nieuwe manier van denken. In de wijk Overtoomse Veld in Amsterdam Nieuw-West zijn 352 sociale portiekwoningen vervangen door 478 nieuwbouwwoningen, waarvan 30 procent sociaal. Het voornemen was om dat op ‘klimaatneutrale wijze’ te doen, met hoge circulaire ambities. Dat was bij de start zo’n 10 jaar geleden bijzonder; duurzaamheid was toen vooral een energievraagstuk.
Start bouw was in 2013, de laatste oplevering in 2018. Uiteindelijk is 99% van het herbruikbare sloopmateriaal in de nieuwe woningen of elders in de omgeving verwerkt. Voor 30 procent zijn deze materialen verwerkt in de nieuwe woningen, vooral als grondstof. Zo is baksteenpuingranulaat gebruikt in nieuwe bakstenen en beton. De woningen zijn zo ontworpen dat eventuele samenvoegingen of functiewijzigingen in de toekomst met relatief weinig milieubelasting mogelijk zijn. De woningen hebben een EPC van 0,15.
Het project is gerealiseerd door ERA Contour, KOW en Oranje (sloper/amoveerder), met Eigen Haard als ontwikkelende opdrachtgever. De vier partijen werkten intensief samen onder de naam Go-Green. Opvallend daarin is de ver doorgevoerde ketenintegratie waarbij ook winst- en verliesposten onderling werden verdeeld. Ga voor meer informatie naar het project op onze site.