Stadstuin Overtoom

Klimaatneutrale woningen versterken de leefomgeving in Overtoomseveld

Opdrachtgever
CO Green (samenwerking Eigen Haard, Era Contour, amoveerder Oranje en KOW)
Locatie
Overtoomseveld, Amsterdam, Nieuw-West
Ontwerp
KOW i.s.m. Form
Status
Gerealiseerd
Adviseurs
Pieters Bouwtechniek, DWA
Aannemer
Era Contour
Bijzonderheden
Winnaar Supply Chain Award (2016), Winnaar Zuiderkerkprijs (2014), Winnaar Groene Speld (2012), 2e prijs DuBo Award (2012) en Nominatie Neprom prijs (2015)
Intro —

Op de plaats van 352 verouderde portiekwoningen, ontwierp KOW 486 klimaatneutrale woningen met parkeergarage in Amsterdam Nieuw-West. De uitdaging lag niet alleen in het realiseren van een klimaatneutrale wijk, maar ook in het duurzaam slopen en bouwen. Doordat het sloopbedrijf vanaf de ontwerpfase betrokken was bij het plan, kon 98% van het sloopmateriaal worden hergebruikt, waarvan 30% bij de bouw van Stadstuin Overtoom.

Lees meer
De parkachtige omgeving van Stadstuin Overtoom is autoluw, dus kindvriendelijk. Het project bestaat uit zes gesloten bouwblokken van geschakelde eengezinswoningen en appartementen – sociale huur, vrije sector huur en koop – rond een binnentuin. Er is keuze uit allerlei variaties, zowel in de indeling van de woningen als in de woningtypes. De woonblokken hebben op maaiveldniveau een overdekte parkeergarage. Op het dek van deze parkeergarage bevindt zich de gemeenschappelijke binnentuin of zichtgroen. Twee van de blokken worden ontsloten via ‘tribunetrappen’, bestemd voor buurtactiviteiten.

Voor het project is een ‘Architectuur Toolbox’ ontwikkeld met een grote verscheidenheid aan gevelelementen. Hiermee is het mogelijk een gevarieerd (gevel)beeld te creëren. De gevels zijn alzijdig ontworpen, waardoor de kopgevels in eenheid zijn met de voorgevels en de uitstraling van de straatgevel rondom gelijkwaardig is. Een ander voordeel van de Toolbox is dat de elementen seriematig en prefab – dus voordelig – geproduceerd kunnen worden, zonder dat daarbij de diversiteit en de individuele uitstraling verloren gaan.

Alle woningen in Stadstuin Overtoom zijn klimaatneutraal, met een energieverbruik voor verwarmen en koelen van maximaal 15 kWh/m2 en een EPC van 0,15. De gemiddelde GPR score is 8,5. Stadstuin Overtoom voldoet aan het BREEAM certificaat ‘very good’. De woningcorporatie stelt energiecoaches beschikbaar om huurders te helpen hun energierekening zo ver mogelijk terug te brengen.

Daktuin van bouwblok 'Lichttuin' Stadstuin Overtoom
Overview project Stadstuin Overtoom, gefaseerd uitgevoerd 'van rechts naar links'
Sociaal en kindvriendelijk Stadstuin Overtoom

Met de ‘Architectuur Toolbox’ is mogelijk om een gevarieerd beeld te creëren in relatie tot woontype, de sfeer en de oriëntatie van het bouwblok.

Straatbeeld Stadstuin Overtoom aan de Theodoor van Hoytemastraat
Doorsnede Stadstuin Overtoom Lichttuin
Stadstuin Overtoom: sociaal duurzaam en kindvriendelijk

De duurzaamheid van het project is niet onopgemerkt gebleven; Stadstuin Overtoom heeft in 2012 hiervoor de Amsterdamse duurzaamheidsprijs ‘De Groene Speld’ gekregen en won in 2016 de Supply Chain Award.

Credits —
Foto's
KOW (Guido Bekink en Bas Keizers), ERA (Rufus de Vries)