Belangrijke stap in plan CONNECT in Uden

Datum
7 feb '23
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Impressie overview CONNECT met links De Kazerne, in het midden Het Lokaal en rechts De Plaats. KOW
Impressie overview CONNECT met links De Kazerne, in het midden Het Lokaal en rechts De Plaats
Artikel —

Op de site van de gemeente Maashorst lazen we het volgende bericht:
“Met het zetten van de handtekeningen onder de koopovereenkomst is een volgende stap gezet richting de realisatie van 120 woningen aan de Leeuweriksweg in Uden. Eind januari tekende wethouder Franko van Lankvelt namens de gemeente Maashorst samen met Ivo van der Mark van Janssen de Jong Projectontwikkeling en Koen Waijers van Hurks de koop-realisatieovereenkomst voor het woningbouwproject CONNECT.”

Impressie binnengebied van CONNECT. KOW

Impressie binnengebied van CONNECT

Natuurlijke leefomgeving in een stedelijke contex
Eind 2021 koos de toenmalige gemeente Uden voor het circulaire en sociaal duurzame plan ‘CONNECT’ van Janssen de Jong en Hurks. Op de plaats van het oude politiebureau, de brandweerkazerne en basisschool de Klimboom ontwierpen KOW en LANDLAB een parklandschap met een ensemble van drie gebouwen op een halfverdiepte garage: ‘De Kazerne’, het 8-laagse complex met koopappartementen, Het Lokaal’ met een klein buurthuis en 30 sociale- en middeldure appartementen en ‘De Plaats’ met 12 tiny houses.

Menno Voss, architect bij KOW: “Het ontwerp voor ‘CONNECT’ past helemaal in onze filosofie een natuurlijke leefomgeving te maken in stedelijke context. Het biedt een veelzijdig woningprogramma, hoogwaardige openbare ruimte en architectuur en integrale duurzaamheid.”

Impressie Het Lokaal in plan Connect. KOW

Impressie Het Lokaal in plan Connect

CONNECT wordt energieneutraal en maximaal vergroend met halfverharding en een combinatie van groene daken en zonnepanelen. De woningen van ‘De Plaats’ worden gerealiseerd in een modulair houtbouwsysteem, voor de appartementen wordt gebruik gemaakt van circulair beton. In het plan is veel aandacht voor het bevorderen van biodiversiteit. Voorbeelden zijn het plaatsen van vogel- en vleermuisnestkasten, de invulling van het parklandschap en ruimte voor het inzaaien van dak vegetatie op de groene natuurdaken.

Architectuur
Volgens Menno hebben de drie gebouwen hebben een rustige uitstraling en zijn één geheel met het landschap. “Door in het ontwerp rondingen toe te passen sluit het plan goed aan bij de bestaande ronde vormen in de omgeving. Bovendien benadrukt deze vorm de alzijdigheid van de gebouwen in het groene parklandschap dat als het ware tussen de gebouwen doorvloeit. Voor de materialisatie is gekozen voor een natuurlijk palet, die met elkaar een rustig beeld geven, de drie gebouwen visueel aan elkaar verbindt en daarmee in balans zijn met de groene omgeving.”, aldus de bevlogen architect.

Impressie CONNECT aan de Leeuweriksweg in aansluiting op appartementencomplex De Wel (links). KOW

Impressie CONNECT aan de Leeuweriksweg in aansluiting op appartementencomplex De Wel (links)

Omwonenden betrokken
Omwonenden en andere belanghebbenden zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van dit project. In mei 2022 is er een eerste informatiebijeenkomst geweest voor omwonenden. Op 31 oktober 2022 was een vervolgbijeenkomst. De formele bestemmingsplanprocedure start in februari-maart 2023.

Planning
Nu de koop-realisatieovereenkomst is getekend kan het ontwerpbestemmingsplan in procedure worden gebracht. Zodra de huidige gebruikers van de gebouwen naar hun nieuwe onderkomen zijn verhuisd (medio 2024) starten de voorbereiding op de sloop- en bouwwerkzaamheden. Naar verwachting start de bouw van de eerste woningen begin 2026.

Ga voor het hele bericht naar: https://www.gemeentemaashorst.nl/nieuws/2023/01/23/koopovereenkomst-bouw-120-woningen-aan-leeuweriksweg

Plattegrond en indeling kelder en begane grond plandelen CONNECT. KOW

Plattegrond en indeling kelder en begane grond plandelen CONNECT