KC Aan de Oosterplas luidkeels geopend

Datum
6 feb '23
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
KOW architecten Fabian van der Wielen (links) en Menno Voss (recht), naast Vincent Bosma, directeur van KC Aan de Oosterplas . KOW
KOW architecten Fabian van der Wielen (links) en Menno Voss (recht), naast Vincent Bosma, directeur van KC Aan de Oosterplas
Artikel —

Ze zijn er al een beetje gewend. Aan het begin van het jaar verhuisde 320 kinderen en het team ‘stilletjes’ naar het nieuwe kindcentrum Aan de Oosterplas. Vorige week, tijdens de feestelijk opening lieten de kinderen van zich horen! Met een speciaal openingslied werd het nieuwe centrum voor onderwijs, opvang en buurt luidkeels geopend.

De kinderen en het team zijn heel blij met het nieuwe gebouw. “We zitten hier van alle scholen in Den Bosch op de mooiste plek.” zegt Vincent Bosma, directeur van het kindcentrum tegen de KOW architecten Menno Voss en Fabian van der Wielen. “Kijk eens dat uitzicht over de Oosterplas, fantastisch!”

Menno Voss: “De locatie aan het water was het vertrekpunt voor het ontwerp. We wilden een duurzaam gebouw maken in een duurzame omgeving, en dat is gelukt. Samen met het team en de adviseurs hebben we een leeromgeving ontworpen die aanvoelt als een tweede natuur. Kleur- en materiaalgebruik zijn geordend en ingetogen, natuurtinten zoals beige, bruin en blauw zorgen voor een aangename sfeer. Fabian van der Wielen vult aan: “En niet alleen de kleuren en materialen zijn geïnspireerd op de natuur: de natuur wordt ook daadwerkelijk betrokken in het gebouw en daar omheen. Zo zijn er nestkasten mee ontworpen in de gevels. Het gebouw biedt daarmee niet alleen onderdak aan 320 leerlingen, maar ook aan voor diverse vogelsoorten, insecten en vleermuizen.”

‘Aan de Oosterplas’ heeft een omvang van 3.800 m2 bvo en biedt onderdak aan twee gefuseerde basisscholen, de buitenschoolse opvang en de Peuterspeelzaal van het Zonnelicht en aan een sporthal van 1.130 m2 die door de aparte entree ook na schooltijd door de buurt kan worden gebruikt. Het gebouw is flexibel en toekomstbestendig. Door de kolommenstructuur kan de indeling voor klassikaal onderwijs in de toekomst eenvoudig worden aangepast naar een meer open leeromgeving voor ‘klasloos’ onderwijs, of omgekeerd. Daarbij is het gebouw door de toepassing van 240 zonnepanelen en een luchtwarmtepomp zelfvoorzienend en voldoet het aan de criteria van Frisse Scholen.

KOW heeft samen met de adviseurs Van de Laar, Klictet en ZRi het gebouw voor onderwijsstichting ATO ontworpen. Na het definitief ontwerp is het nieuwe kindcentrum in ontwerp- en bouwteam verder uitgewerkt door KOW’s digitale tweeling TWIN en gebouwd door Burgland.