Zon, regenboog en architectuur in Utrecht

Datum
14 jun '23
Categorie
Alle categorieën
Organisatie KOW
Projecten KOW
KOW op bezoek bij STRROOM Leidsche Rijn
Artikel —

Terwijl in de binnenstad van Utrecht de liefde werd gevierd in alle kleuren van de regenboog, richtten wij onze blik op de architectuur van de veelzijdige stad. Vorige week zaterdag zijn we langs Utrechtse klassiekers, moderne ontwikkelingen en een aantal van onze eigen ontwerpen gefietst. Vanaf de getransformeerde watertoren De Rotsoord konden we de geplande route zien. Via het Rietveld Schröderhuis en Univeristy College naar, de ons ontworpen herontwikkeling van de Heycop locatie en dan via het Stationsplein en de wijk Oog in Al naar Leidsche Rijn voor onze projecten STROOM  en Hooge Steenen.

UItzicht vanaf de getransformeerde watertoren De Rotsoord

Het Rietveld Schröderhuis

Heycop, een nieuw woonwijk
Aangekomen op de Heycop locatie gaf architect Jean Paul van Alten een toelichting over de door KOW ontworpen herontwikkeling van het fabrieksterrein waar tot in 2018 zakjes ‘cup-a-soup’ werden gemaakt. “Op loopafstand van het centrum komt hier een stadswijk met 416 woningen in 13 gebouwen in een groene en sociale leefomgeving. Met als speels element de gehaktbal op de toegangspoorten.”

Jean Paul van Alten geeft uitleg bij De Heycop

Heycop locatie

Leeuwesteyn in Leidsche Rijn
Na lunch in ‘Buurten in de Fabriek’ (een aanrader!) en een project van Sebastiaan Jansen uit de oude doos, de Cereolfabriek, fietste we over het dak van basisschool ‘Oog in Al’ en de Dafne Schippersbrug naar Leidsche Rijn. Tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de overkapte A2 ligt het deelgebied Leeuwesteyn met twee projecten van KOW.

Lunch bij ‘Buurten in de Fabriek’

Lunch bij ‘Buurten in de Fabriek’

KOW op bezoek bij STRROOM Leidsche Rijn

Natuurlijk stedelijk leven bij STROOM

Sociaal duurzame STROOM
STROOM is een semi-gesloten woonblok met 45 duurzame stadswoningen rond een gemeenschappelijke binnentuin met een halfverdiepte parkeergarage. Een trotste bewoner nodigde ons uit voor een kijkje binnen. De STROOMER roemde de prachtige art deco architectuur en het sociale vermogen van het binnengebied. Zonder bergingen en schutting maar met hoogteverschillen en gezellige zitjes. “De mensen gaan gemakkelijk bij elkaar op bezoek en letten op elkaars kinderen, het is hier heel dorps hoor.”

On-Nederlandse Hooge Steenen
Een stukje verderop ligt Hooge Steenen, dat bestaat uit twee bouwblokken waarvan het Parkblok met 29 herenhuizen en 18 appartementen recent is opgeleverd. De woningen aan de lange zijden van het blok volgen het oplopende maaiveld naar de overkoepeling van de A12. Architect Menno Voss: “Een hoogteverschil over het blok van bijna drie meter! Dat gaf aanleiding voor een pandsgewijze architectuur met een verspringende daksilhouet. Daardoor krijgt het blok een speelse en een on-Nederlandse uitstraling.”

Hooge Steenen Leidsche Rijn

Ook in Hooge Steenen nodigde een bewoner ons uit om uit om binnen te komen kijken. “De splitlevel geeft de woning een enorm ruimtelijk effect, dat we hebben versterkt door een beplante wand over de gehele hoogte”, aldus de trotse eigenaar.

Binnenkijken in Hooge Steenen

De KOW-excursie werd afgesloten in het zon op het terras van RAUM op het Berlijnplein, waar het opvallend rustig was. Maar dat had misschien te maken met de regenboog elders in de stad….

Op het terras bij RAUW

Op het terras bij RAUW