Blauwhoed wint met KOW tender Stanislaslocatie in Pijnacker

Datum
10 jun '21
Categorie
Alle categorieën
KOW in de pers
Projecten KOW
Impressie Casa Vita vanaf de Meidoornlaan
Artikel —

Na de selectie van drie ontwikkelaars heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp bekend gemaakt dat Blauwhoed het beste scoort met haar plan voor de voormalige locatie van het Stanislascollege. Op het terrein worden zo’n 100 appartementen gebouwd in hout.

Impressie Casa Vita vanaf het balkon

Het winnende plan ‘Casa Vita’ is door Blauwhoed samen met KOW Architecten en Urban Synergy bedacht. De gemeente Pijnacker-Nootdorp beoordeelde het plan als vernieuwend, ambitieus en duurzaam. Met aandacht voor actuele thema’s als ‘toekomstgericht’, ‘langer thuis’, ‘inclusiviteit’ en ‘gemengd wonen’ is invulling gegeven aan de ontwikkelingsopgave op deze locatie.

Natuurlijk. stedelijk. leven
Een gezonde woon- en leefgemeenschap, dat is het uitgangspunt van Casa Vita. Met een mix aan prijsklassen voor een brede doelgroep kunnen zowel jong als oud hier een nieuwe woonplek vinden. In het plan zijn er volop mogelijkheden om elkaar in de parkzone of gedeelde binnentuin te ontmoeten en te bewegen. Maar ook in de gedeelde huiskamers en in de kas bij de groenzone komen buren elkaar tegen. Gezondheid en het stimuleren van sociale interactie staat in het plan voorop.

Principe Casa Vita in relatie met de omgeving

Casa Vita bestaat uit twee gebouwen, geplaatst in het parkachtige landschap als ‘scherven in het groen’. We maken gebruik van een circulair materialenpalet. Dit hebben we tot in het kleinste detail willen doorvoeren. De materialen worden zoveel als mogelijk mechanisch bevestigd of losmaakbaar in elkaar gezet. Hierdoor is hergebruik in de toekomst eenvoudiger.
Gericht op de toekomst wordt Casa Vita gebouwd in hout. Gebouwen in hout zijn zeer duurzaam, slaan CO2 op en zorgen voor een gezond binnenklimaat. Wonen in een omgeving van natuurlijke materialen zorgt aantoonbaar voor een gezondere en bewuste leefstijl.

De circulariteit en duurzaamheid in het plan worden visueel zichtbaar door het gebruik van houten gevels en vloeren en de integratie van groen in de gevel.

Co-creatie en participatie
Samen met de toekomstige bewoners, omwonenden, woningcorporatie Rondom Wonen en de gemeente Pijnacker-Nootdorp wordt het plan de komende tijd verder uitgewerkt. In verschillende co-creatie sessies wordt er gewerkt aan een buurt waarin ‘eigenaarschap’ al vanaf de basis verankerd is. Een buurt waar men trots op is en blijft.

Impressie Casa Vita vanaf de Meidoornlaan

Situatie Casa Vita aan de Meidoornlaan in Pijnacker

Principe van de houten constructie

Impressie Casa Vita vanaf het dek aan de parkzijde