Bouw KC Aan de Oosterplas start met tijdcapsule

Datum
30 nov '21
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Start bouw KC Aan de Oosterplas met tijdscapsule
Artikel —

Vorige week vierden we de start bouw van het nieuwe gebouw voor Kindcentrum Aan de Oosterplas in Den Bosch. De schoolkinderen maakten een boodschap voor de schoolkinderen van de toekomst. Hun boodschappen werden in een tijdcapsule verzameld en onder toeziend oog van alle kinderen, medewerkers en betrokkenen onder de fundering geplaatst. Juf Stanneke Bosma maakte er een leuke filmverslag van:

KOW ontwierp het gebouw van 2 lagen met een oppervlakte van circa 3.815 m2 met 16 klaslokalen voor de basisschool en ruimten voor kinderopvang, peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang en een sportzaal. Het nieuwe Kindcentrum ‘Aan de Oosterplas’ komt op de voormalige locatie van basisschool Oberon aan de Waalstraat.

Impressie deel van de noordgevel in aansluiting op het ‘Apenbos’

Vindingrijk
De beperkte ruimte op het perceel, de gewenste inpassing van het bestaande ‘Apenbos’ en de verbinding met de Oosterplas resulteerde in een compact, efficiënt en duurzaam ontwerp. Om het gebouw ook visueel zo compact mogelijk te maken en de ruimten op de begane grond optimaal met het omringende speelterrein te verbinden, plaatste KOW de sporthal op de eerste verdieping. De relatief forse massa van de gymzaal wordt ombouwd met een plat volume in twee bouwlagen waardoor de opbouw van de hal ook verder van de straat ligt.

KOW heeft het gebouw en de omgeving zo ontworpen dat een groot deel van de bestaande bomen en groen behouden konden blijven en in het plan is ingepast. Doordat ook de bestaande gymzaal wordt gesloopt kan het bestaande speelbos zelfs worden uitgebreid. Het verharde oppervlak wordt hierdoor circa 20% kleiner dan in de bestaande situatie. Hiermee heeft het plan niet alleen een aangename en groene uitstraling gekregen, maar dragen de volwassen bomen ook bij aan klimaatadaptatie.

Impressie overview Kindcentrum vanaf de Waalstraat met rechts de IJsselsingel en de Oosterplas

Rustige uitstraling
De gevels van licht geel-grijs metselwerk zijn voorzien van accentvlakken van donkerbruin metselwerk, met daarin donkergrijze aluminium kozijnen en vlakken met verticale houten geveldelen. De gevel van de sporthal wordt bekleed met een patchwork van stalen gevelplaten met verschillende grijstinten en puntprofileringen. Op de tweede verdieping wordt de gevelbekleding van de sporthal doorgezet rond de installaties op het dak van de eerste verdieping; de installaties zijn afgeschermd en geïntegreerd in de architectuur.
Het geheel geeft een rustig beeld, in harmonie met de omgeving.

Bijna energieneutraal
De nieuwbouw wordt all-electric uitgevoerd, zonder gasaansluiting en op het dak komen 450 oost-west georiënteerd zonnepanelen. Daarnaast komt er met een gebalanceerd mechanisch ventilatiesysteem en een elektrische buitenlucht warmtepomp die het gebouw koelt en verwarmt. Het nieuwe gebouw voldoet daarmee aan de eisen van een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG).

In opdracht van Ato-scholenkring, in samenwerking met Advies- en ingenieursbureau Van de Laar (constructie), Klictet (installaties), ZRi (bouwfysica), Nul25 (projectmanagement), Buster Bouwcontrol (directievoering) en aannemer Burgland Bouw.

KC Aan de Oosterplas in uitvoering (november 2021)