KOW ontwerpt De Bank als verrijking voor Voorburg

Datum
24 nov '21
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Impressie De Bank op de hoek van de Parkweg en de Roozenboomlaan
Artikel —

KOW heeft voor Waaijer Projectrealisatie het ontwerp gemaakt voor ‘De Bank’ in Oud Voorburg. Op de locatie van de voormalig Rabo-bank komt een kleinschalig appartementen complex met een luxe en markante uitstraling. Het getrapte gebouw op de hoek van de Parkweg met de Rozenboomlaan de omvat 16 appartementen in 5 bouwlagen met parkeren op eigen terrein. In De Bank komen luxe appartementen en penthouses in grootte variërend van 106 tot 188 m2, maar ook 4 starters woningen vanaf ca. 50 m2.

De Bank verrijkt Voorburg
Opvallend aan het gebouw zijn de ronde hoeken. De driehoekige kavel, het oorspronkelijke schoolgebouw uit de jaren twintig van de vorige eeuw en de ronde vormen van de nabij gelegen Brasserie De Koepel en het eveneens door KOW ontworpen complex De Roozenburg waren de aanleiding voor een vloeiende beeldtaal met verwijzingen naar de stijl van ‘De Amsterdamse School’.

De Wilhelminaschool uit 1926 op de hoek van de Parkweg en de Roozenboomlaan

René Buur, architect en partner bij KOW licht het ontwerp toe: “We hebben onderzoek gedaan naar de betekenis van de plek en ons daarbij laten inspireren door de architectuur van de Wilhelmina-MULO-school die tot 1978 op deze hoek stond. Dit markante schoolgebouw uit 1926 zit bij veel Voorburgers nog in het geheugen, even als de teleurstelling over de karakterloze architectuur van het huidige bankgebouw. Daarom hebben we iets van deze collectieve herinnering willen teruggeven aan de bewoners van Voorburg. De ‘Vlinderplattegrond’ is hiervan een voorbeeld. Evenals de gelaagdheid van de verschillende volumes en het centraal geplaatste trappenhuis dat boven de beuken uitkomt.”

Het gebouw heeft een zorgvuldige verhouding tussen de verticaliteit van de 5-laagse hoek en de doorgaande horizontale lijnen van glas en baksteen die het complex getrapt laten aansluiten op de aangrenzende 3-laagse bebouwing. Zorgvuldig gedetailleerd en uitgevoerd met modern vakmanschap in de gewaardeerde baksteenarchitectuur van de jaren twintig.

Impressie langsgevel van De Bank aan de Parkweg

Duurzaam en comfortabel
De Bank is duurzaam en comfortabel en wordt gebouwd volgens de laatste BENG-richtlijnen. Samen met de adviseurs Overdevest en ZRi is een gasloos en energiezuinig gebouw ontworpen met CO2 gestuurde, gebalanceerde ventilatie met warmte terugwin-unit (WTW) en met LT vloerverwarming en -koeling via een collectieve bodem warmte-koude opslag (WKO) met een warmtepomp in de appartementen.

Geluidsbelaste locatie
De locatie op de kruising van de Parkweg met de Rozenboomlaan leidt voor een aantal woningen tot een hogere geluidsbelasting. Daarom worden de woningen aan de straatzijdes uitgevoerd met een geluidluwe gevel en een afsluitbare loggia. Hierdoor krijgen de buitenruimtes extra gebruikswaarde en kan tevens aan de eisen van doorspuibaarheid worden voldaan.

Impressie entree van De Bank aan de Roozenboomlaan

Binnenkort in verkoop
Samen met ontwikkelaar Waaijer, de nog te selecteren aannemer en de adviseurs Van Rossum (constructie), Overdevest (installaties), ZRi (bouwfysica), M+P (geluid), IDDS (milieu) en MEES (planologische motivering) gaan we het ontwerp verder uitwerken. De woningen gaan binnenkort in de verkoop en de verwachte start bouw is na de zomer van 2022.

Geïnteresseerd in één van de fraaie en comfortabele appartementen? Als u zich aanmeldt op de site van De Bank voor de nieuwsbrief, dan blijft u automatisch op de hoogte van deze verrijking voor Voorburg.

Bestaand bankgebouw op de hoek van de Parkweg en de Roozenboomlaan