De Kroon van Alphen: klassiek stedelijk met een moderne twist

Datum
18 jul '22
Categorie
Alle categorieën
Projecten KOW
Impressie De Kroon van Alphen aan de Thorbeckestraat. KOW
Impressie De Kroon van Alphen aan de Thorbeckestraat
Artikel —

Afgelopen donderdag hebben wethouder Gerard van As, Daco Bokx van Bemog Projectontwikkeling en de toekomstige bewoners gevierd dat de bouw van De Kroon is begonnen. KOW ontwierp het wooncomplex met 11 stadswoningen en 48 appartementen dat de groene parkachtige omgeving van De Kromme Aar en de Zegerplas met het Stadshart van Alphen aan den Rijn verbindt. Opvallend is de variëteit in gevelarchitectuur en metselsteen, waardoor een divers stedelijk beeld ontstaat en aansluiting met de bebouwde omgeving wordt gemaakt.

Impressies De Kroon van Alphen

“Klassiek stedelijk met een moderne twist”, zo typeert Dennis Voskuil de architectuur van De Kroon. “De appartementen vormen een eenheid door de horizontale banden, maar hebben een individuele uitstraling door de patroondoorbrekingen per woning. De stadvilla’s hebben juist weer een verticale opbouw met unieke details, reliëfs en dakkapellen. Hierdoor sluit het complex ook weer goed aan bij het historische centrum van Alphen.”

Impressie Stadsvilla’s in De Kroon van Alphen

 

De Kroon weerspiegelt de overgang tussen de hoogbouw en de karakteristieke centrumpanden en is de verbinding tussen de rust van het park en de dynamiek van het centrum. De rondingen op de hoeken van het pand lopen met het straatprofiel mee en nemen zo de wandelaar mee langs het gebouw, van en naar het centrum. Aan de parkzijde sluiten de buitenruimtes met groene heggen natuurlijk aan op de parkzone, die is ontworpen door Copijn Landschapsarchitecten.

Feestelijke start bouw 14 juli